İrlanda Brüksel'den eli boş döndü

İrlanda Başbakanı Kenny ile Sarkozy arasında sert tartışma yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro Bölgesi kurtardığı iki ülkeden Yunanistan'ın kredi faizini düşürüp vadesini uzatırken, daha yüksek faiz ödeyen İrlanda'nınkini sabit tuttu.

AB devlet ve hükümet başkanlarının dün Libya gündemli olağanüstü zirvesinin ardından gece boyunca ayrı zirve düzenleyen Euro Bölgesi liderleri, bir süredir faiz yükünü azaltmaya çalışan iki ülkeden Yunanistan'a yeşil ışık yakarak yüzde 5,2 civarındaki kredi faiz oranını yüzde 4,2'ye indirip 3 yıl olan geri ödeme vadesini 7 buçuk yıla çıkardı.

Euro Bölgesi, girdiği ağır borç krizinde piyasalardan borçlanma ihtimali kalmayan ve iflasa giden Yunanistan'ı geçen yıl mayıs ayında, Uluslararası Para Fonunun (IMF) da katkısıyla hazırlanan 110 milyar Euroluk kredi paketiyle kurtarmıştı.

Euro Bölgesi liderleri, kasım ayında 85 milyar Euroluk kredi paketiyle kurtardıkları İrlanda'ya ise Yunanistan'ın da üzerine çıkarak yüzde 5,8 civarında faiz oranı uygulamıştı. Seçim kampanyasında bu oranı yeniden müzakereler yoluyla düşürme taahhüdünde bulunan İrlanda'nın yeni Başbakanı Enda Kenny, karşı tavize yanaşmayınca Brüksel'den eli boş döndü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy başta olmak üzere Euro Bölgesi liderleri, borç faizini düşürme karşılığında İrlanda'nın yüzde 12,5 gibi hayli düşük olan kurumsal vergilerini yükseltmesini istedi. Dış yatırım çekerek ekonomik büyüme modelini benimseyen İrlanda, yabancı şirketleri kaçıracağı korkusuyla buna yanaşmayınca faiz oranında indirim alamadı.

Kenny ile Sarkozy arasında sert tartışma

Diplomatik kaynaklar, zirvede İrlanda Başbakanı Kenny ve Sarkozy arasında sert tartışma yaşandığını, faiz indiriminde ısrar eden Kenny'ye Sarkozy'nin, "Bizden milyonlar vermemiz isteniyor karşılığında vergiler hakkında konuşmaya bile istekli değilsiniz" dediğini aktardı.

Zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında Sarkozy ile yaşadığı tartışmayla ilgili, "İyi, diri ve heyecan verici bir tartışmaydı" yorumunda bulunan Kenny, Sarkozy'nin "kontrolsüzce sinirlenebilen biri" olduğunu söyledi.

Kenny, "Bunu ağız dalaşı olarak adlandırıp adlandırmayacağınızı bilemem ama Fransa Cumhurbaşkanı'nın şirket vergileri konusunda bir süredir açık görüşleri var, benim de öyle" ifadesini kullandı.

Merkel: Kenny tutumunu tekrar gözden geçirsin

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise faizlerin indirilmesi karşılığında İrlanda'nın hiçbir şey önermemesini "hoş karşılamadığını" belirterek, Kenny'den, 2 hafta sonraki yeni AB zirvesine kadar tutumunu tekrar gözden geçirmesini istedi.

Diplomatik kaynaklar, Sarkozy ve Merkel'in ilk zirvede iddialı bir tutum takınan Kenny'ye "patronun kim olduğunu" gösterdikleri yorumunda bulundu.

Öte yandan Euro liderleri, geçerlilik süresi 2013 yılı ortasında dolan 440 milyar Euroluk geçici Euro kurtarma fonunun kalıcı hale getirilmesine onay vererek 250 milyar Euro düzeyindeki mevcut kredi verme kapasitesini fonun tamamını kapsayacak şekilde 440 milyar Euroya çıkardı.

Liderler, fonun işleyişini de esneterek Euro Bölgesi'nde zor durumdaki ülkelerin tahvillerinin doğrudan satın alınabilmesine müsaade etti. Euro kurtarma fonunun ikinci piyasada tahvil almasına ise izin verilmedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir