İrlanda ekonomisi yüzde 3 büyüyecek

AB Komisyonu, bu yıl yüzde 0,9 oranında küçülmesi beklenen ülke ekonomisinin seneye yüzde 3 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - AB Komisyonu, "İrlanda ekonomisinin 2011'de yüzde 3 oranında büyüme kaydedeceği" öngörüsünde bulundu.

İrish Times gazetesinin haberine göre, AB Komisyonunun dün açıkladığı bahar dönemi raporunda, "bu yıl yüzde 0,9 oranında küçülmesi beklenen İrlanda ekonomisinin gelecek sene yüzde 3 oranında büyüyeceği" tahmininde bulunuldu.

Toparlanma sürecinde aşama kaydedilmesinin, "geçmişteki dengesizliklerin giderilme hızına" bağlı olduğuna işaret edilen raporda, İrlanda'daki işsizlik oranının bu yıl yüzde 13,8'i bulabileceği, bu oranın 2011'te az da olsa düşmesinin beklendiği kaydedildi. 

Haberde ayrıca, AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn'in, "İrlanda'nın, ekonomisini toparlamak için cesur ve güvenilir adımlar attığını ve bu önlemlerin işe yaramaya başladığını" ifade ettiği belirtildi.

Öte yandan, ülkesinin ekonomik durumunu Reuters'a değerlendiren İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, "İrlanda'nın bazı Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi yapısal sorunlarının bulunmadığını" belirterek, "ülke ekonomisinin bu yılın dördüncü çeyreğinde büyümeye geçmesini beklediklerini" söyledi.

Yunanistan'daki ekonomik krizin etkilerinin İrlanda'ya sirayet etmesini beklemediklerini belirten Lenihan, "Yunanlıların almaya yeni başladığı önlemlerin çoğunu biz 18 aydır alıyoruz. İrlanda'yı büyük bir risk içinde görmüyorum" diyerek, ülkesinin şu an istikrarlı bir konumda olduğuna işaret etti.

İrlanda, Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan için öngördüğü 110 milyar Euroluk kurtarma paketine, 1,3 milyar Euro katkıda bulunacak.

Geçen yıl Euro Bölgesi'nin "en zayıf halkası" olarak nitelenirken, çalışanların ve emeklilerin protestolarına rağmen kamu harcamalarını kısan İrlanda hükümeti, Ulusal Varlık Yönetimi Ajansı'nı (NAMA) da devreye sokarak bankacılık krizine somut çözüm üretmiş, bu çabaları uluslararası ekonomi çevreleri ve AB liderlerince memnuniyetle karşılanmıştı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir