İrlanda rahatladı

İrlanda'nın bütçe tasarısının 77'ye karşı 82 oyla kabul edilmesi IMF tarafından memnuniyetle karşılandı. İtalya da 25 milyar euroluk bütçe kesintisine 'evet' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - Borç krizindeki İrlanda'nın 2011 bütçe tasarısına ilişkin ilk oylama, hükümeti rahatlattı.  Öte yandan, İtalya Parlamentosu da gelecek iki yıl için 25 milyar euroluk bütçe kesintilerini onayladı.

İrlanda meclisinin alt kanadı Dail'a sunulan tasarı çerçevesindeki bir dizi oylamadan ilki, 77'ye karşı 82 kabul oyuyla tamamlandı.

Toplam 6 milyar euro tasarruf öngören 2011 bütçesi, harcama kesintileri ve vergi artışlarından oluşuyor. Bu akşam başlayan bütçe oylamalarının yeni yılın ilk aylarında tamamlanması bekleniyor.

Siyasetçi maaşlarında da kesinti öngören 2011 bütçesi, özellikle ailelere yapılan çocuk yardımı ve diğer sosyal yardım harcamalarındaki ağır tasarruf tedbirleri nedeniyle eleştiriliyor.

Tepkili İrlandalılar görüşmeler sırasında meclis binası önünde protesto gösterileri düzenlerken, İrlanda polisinin iki kişiyi göz altına aldığı bildirildi.

Borç krizinin altından kalkamayan İrlanda hükümeti, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım talep etmek durumunda kalmış, yardımın miktarı 85 milyar euro olarak belirlenmişti. AB Komisyonu yetkilileri, 2011 bütçesinin meclisten geçirilmesinin İrlanda'ya yapılacak yardım için de büyük önem taşıdığını belirtmişti.

IMF memnun

İrlanda'da 2011 yılı bütçesinin Parlamento'da yapılan ilk oylamada destek bulması, IMF tarafından memnuniyetle karşılandı.

IMF'den yapılan açıklamada, "2011 bütçesinin onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Bu, İrlanda'nın problemleri ile mücadele yönündeki güçlü taahhütünün açık bir işareti" ifadelerine yer verildi.

İtalya da 25 milyar euroluk kesinti yapacak

   

İtalya Parlamentosu dün, gelecek iki yıl için 25 milyar euroluk bütçe kesintilerini onayladı.

İtalya'nın iki yıllık harcama bütçesini onaylaması ile ülkenin mali durumunu düzene sokarken siyasi çalkantı getirdi.

Berlusconi hükümeti 14 Aralık'ta güven oylamasına gidecek ve güvenoyu sonucunda erken seçimin yolu açılabilir.

Fakat dün alınan karar hükümet fonlarında azaltmalar ve kamu sektörü çalışanlarının maaşlarının dondurulması ya da azaltılmasını kapsayan milyarlarca euroluk kesintileri garantiledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir