IŞİD saflarında yer alan İngiliz vatandaşları

ABD'li gazetecinin infaz görüntüsündeki IŞİD militanının İngiliz olabileceği iddiası üzerine ülkede İngiliz vatandaşlarının örgüte katılma gerekçeleri sorgulanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Birleşik Krallık'tan Irak'a ve Suriye'ye savaşmaya giden ve aşırıcı gruplara katılan İngiliz vatandaşlarının sayısının 500 ila 750 arasında olduğu tahmin ediliyor.

İngiliz hükümeti, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) bölgedeki eylemlerini sert dille kınayarak, Irak ve Suriye’ye seyahat eden bazı İngiliz vatandaşlarının IŞİD saflarına katıldığını doğrularken, bu kişilerin İngiltere'ye dönmelerinin ülke güvenliği için tehdit oluşturduğunu bildiriyor.

İngiltere, Irak ve Suriye'de savaşan İngiliz vatandaşlarının ülkeye dönmesi engellemek için pasaportlara el koyulması gibi önlemler getirme kararı aldı. İngiltere, bunun için Türkiye dahil birçok ülke ile IŞİD'e karşı mücadelede yakın işbirliğini de sürdürüyor. İngiliz hükümeti bu hafta, ülkeye inen havayollarından yolcu listelerini paylaşmalarının isteneceğini, bu konuda işbirliği yapılmazsa havayollarının İngiltere'ye inişlerine izin verilmeyeceğini de açıklamıştı. 

İngiliz vatandaşlarının aşırıcı gruplara katılma nedenlerini AA'ya değerIendiren Britanya Müslüman Birliği (MAB) Başkanı Dr. Ömer El- Hamdun, Ortadoğu’da uzun yıllardır yaşanan “adaletsizliğe” tanık olanların bir kısmının aşırıcı güçlere katıldığını belirtti. Hamdun, “İnsanlar Suriye’de olanları haberlerde izliyor. Kadınların, çocukların yardım için ağladığını görüyor. Son olarak bunu Gazze’de gördük. Bu adaletsizlik hissi onları etkiliyor. Bu gençlerin birçoğu duygusal olarak son derece hassas. Rasyonel olarak düşünmektense hissettikleri onları ‘bir şey yapmalıyım’ düşüncesine itiyor” dedi.

Ortadoğu uzmanı ve Agenfor Center adlı sivil toplum kuruluşunun direktörü Sergio Biachi de “İngiltere’den 700 kişinin Suriye’deki eylemlere katıldığını düşünüyoruz” diyerek, giden gençlerin Avrupa’daki çeşitli kuruluşlar tarafından gönderildiğini, Londra’da da bu kuruluşlardan birinin bulunduğunu belirtti.

IŞİD'e karşı fetva

İngiltere'de Müslüman din adamları da bu ülkede yaşayan Müslüman asıllı vatandaşların Suriye ve Irak saflarında savaşmasına karşı bir fetva yayınladı. Fetvayı hazırlayan imamlar, İngiltere’de yaşayan Müslümanlara IŞİD’in “zehirli ideolojisinin” yayılmasına karşı durmaları için çağrıda bulundu ve IŞİD'i destekleyenleri “kafir” olarak nitelendirdi.

ABD’li gazeteci James Foley’in İngiliz aksanlı bir militan tarafından boğazı kesilerek öldürüldüğüne ilişkin görüntüleri yayınlanmasının ardından İngiltere’de Foley’in katilinin bir İngiliz vatandaşı olabileceği tartışılmaya başlanmıştı.

İngiliz medyasında infaz görüntülerinde siyah kıyafet içerisindeki yüzü kapalı militanının Londra’dan Suriye’ye savaşmaya giden 23 yaşındaki bir DJ olduğu yönünde haberler yer aldı. Buna rağmen İngiltere’deki yetkililer, katilin kimliğe dair bir açıklama henüz yapmadı. 

İngiliz basınında, dün IŞİD’in yeni bir video yayınlayarak ABD’li gazeteci Steven Sotloff’un öldürülüşünü gösteren videoda gazeteciyi öldüren militanın yine İngiliz aksanlı olduğu, hatta Foley’in infaz görüntülerindeki militan olduğu iddia ediliyor.

İngiltere'den Suriye ve Irak'a savaşmaya giden İngiliz vatandaşlarının çoğunun buralardaki katliama son vermek ve Batı'ya ve kendi hükümetlerinin politikalarına karşı duydukları tepkiden dolayı buralara gittikleri ya da gitmek istedikleri biliniyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, dün ABD'li serbest gazeteci Sotloff'un öldürülüşüne ilişkin görüntülerin servis edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, eylemin “alçak ve acımasız” bir cinayet olduğunu vurgulamış, “IŞİD hiçbir dini temsil etmiyor. Suriyelileri, Iraklıları, Amerikalıları ve İngilizleri ayırt etmeksizin tehdit ediyorlar ve Müslümanlar, Hristiyanlar veya herhangi başka bir din arasında ayrım gözetmiyorlar" demişti.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir