IŞİD'den sivil katliamı: 50 ölü

Suriye'de, Irak-Şam İslam Devleti Örgütü'nün (IŞİD), aralarında kadın ve yerel gazetecilerin de bulunduğu 50 kişiyi infaz ettiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Suriye'de, Irak-Şam İslam Devleti Örgütü'nün (IŞİD), aralarında kadın ve yerel gazetecilerin de bulunduğu 50 kişiyi infaz ettiği bildirildi.

Halep'teki aktivistlerden aldığı bilgiye göre, muhaliflerle çatışan IŞİD, Gadı askeri bölgesinde elinde esir tuttuğu 4 Şaza el-Hürriye televizyonu muhabiri ile aralarında kadınların da bulunduğu sağlık ve yardım gönüllülerinden oluşan 50 sivili infaz etti.

Kontrolü altında tuttuğu bölgelerde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe karşısında ağır kayıplar veren IŞİD, en büyük karargahlarından birinin bulunduğu Carablus kentinde de ölüm tehtikleri savurdu. IŞİD'in, bir süredir elinde esir tuttuğu 100 kişiyi ÖSO ve İslami Cephe'ye destek vermeleri durumunda idamla tehdit ettiği bildirildi. 

Göstericilere ateş açtı

ÖSO ve İslami Cephe'nin yanı sıra, Nusra Cephesi ile de karşı karşıya gelen IŞİD'in, Nusra Cephesi saha komutanlarından Ebu Said Hadrami'yi de tutuklayıp kurşuna dizdiği kaydedildi. Nusra Cephesi'nin de Rakka'da IŞİD'e ait askeri bir merkezi ele geçirdiği ve buralarda esir tutulan sivilleri serbest bıraktığı belirtildi.

Öte yandan kontrol altında tuttuğu bölgelerde, Esed güçleriyle mücadele etmek yerine muhaliflere savaş açtığı için sivil halkın tepkisini çeken IŞİD'e karşı kuzey bölgelerinde protesto gösterisi düzenlendi. IŞİD'in bu gösterileri ateş açarak dağıttığı ifade edildi.

Edinilen bilgiye göre, 3 gündür IŞİD'le muhalifler arasında devam eden çatışmalarda 120 kişi yaşamını yitirdi.

IŞİD geçen yıl Irak el-Kaide'sinin lideri tarafından kuruldu

Suriye'de, muhaliflere karşı savaşan Irak-Şam İslam Devleti Örgütü'nün (IŞİD), geçtiğimiz yıl Irak el-Kaide'sinin lideri Ebu Bekir el-Bağdadi tarafından kuruldu. Esed güçlerine karşı savaşmak yerine muhaliflerle mücadele eden IŞİD, askeri operasyonlarını muhaliflerin elinde tuttuğu sınır bölgeleri ve petrol yataklarını ele geçirmek üzerine yoğunlaştırdı.

El-Kaide Lideri Zavahiri feshetmişti

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile girdiği kanlı çatışmalarla dikkatleri üzerine IŞİD, yaptığı kanlı infazlar, adam kaçırma olayları ve yayınladığı şiddet içerikli video görüntüleriyle adını tüm dünyaya duyurdu. Bölgede görev yapan gazeteci Bünyamin Aygün'ün de aralarında olduğu çok sayıda basın mensubu ve aktivisti kaçıran IŞİD, tartışma yaratan uygulamalarıyla gerilimi tırmandırınca, El-Kaide Lideri Eymen Zavahiri tarafından feshedildi.

IŞİD muhalif gruplarla olan savaşını derinleştirdi

Ancak, IŞİD buna rağmen çalışmalarını durdurmadı ve muhalif gruplarla olan savaşını derinleştirdi. Bunun üzerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Birleşik Komutanlığı, kendisine bağlı silahlı gruplara, IŞİD ile mücadele çağrısı yaptı.

IŞİD'e karşı ortak mücadele

IŞİD, en son muhalif tavrıyla bilinen Doktor Hüseyin Süleyman'ı kaçırarak işkenceyle öldürünce muhalifler, IŞİD'e karşı savaşmak için 'Mücahitler Ordusu' adlı yeni bir oluşum kurdu.

Arkasında istihbarat örgütleri var

Siyasi analist Prof. Dr. Abdulaziz Fevzan, IŞİD'in, İran ve Suriye istihbaratı tarafından kurdurulduğunu öne sürerek, 'IŞİD, Suriye devrimini başarısız kılmak için bu iki ülke tarafından özellikle desteklendi' dedi.

IŞİD'in, Esed rejimine karşı gözle görülür bir tavır içerisinde girmediğine dikkati çeken Fevzan, ' İslam ve cihat propagandasıyla gençleri saflarına katan IŞİD, Suriye'de daha önce halkın kanlarıyla kurtardığı bölgelerde etkinliğini arttırdı ve özellikle de hudud boylarında hakimiyet sağlamaya çalıştı. 

IŞİD'in içinde hakikati bilmeden onların propagandasına inananlar vardı. Son günlerde hakikati görerek,IŞİD'den ayrılıp Suriye'deki muhalif saflarına katılanlar var' değerlendirmesini yaptı.

IŞİD'in, Suriye'de, aralarında eski Baasçıların da bulunduğu 5 ile 10 bin arasında silahlı militanının olduğu tahmin ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir