IŞİD'e karşı koalisyona 1500 asker daha katılacak

ABD'nin müttefikleri Irak ve Kürt güçlerini eğitmek için Irak'a 1,500 asker gönderecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUVEYT - İslam Devleti örgütüne karşı ABD ile ittifak yapan ülkelerin, Iraklı ve Kürt güçleri eğitmek için danışman niteliğine 1,500 kadar askeri Irak'a gönderecekleri açıklandı.             

Bu amaçla oluşturulan koalisyonun Irak ve Suriye'de İslam Devleti'ne karşı askeri harekatının komutanı Amerikalı Tümgeneral James Terry dün yaptığı açıklamada, bu gücün ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'ta konuşlanmasını onayladığı 3,100 Amerikan askerinin dışında olduğunu söyledi.
              
Bu askeri katkı kararı müttefiklerin 2-3 Aralık günlerinde yaptıkları bir toplantıda alındı.
              
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Kuveyt'te bulunan Terry, "Koalisyon içindeki değişik imkanları dengelediğinizde, şu anda Irak'ta bulunan asker sayısı bakımından oldukça iyi durumdayız" dedi.
              
Terry, İslam Devleti militanlarının sınırlı da olsa hâlâ bazı saldırılar yaptığını ancak  genel çizgide Sünni militanların "ellerindekini kaybetmemek için genel bir savunma konumunda" olduklarını söyledi.
              
Haziran ayında büyük bir saldırıyla toprak kazanan İslam Devleti hepsi Sünni nüfuslu olan batıdaki Anbar, Bağdat'ın kuzeyindeki Salahaddin ve Musul kentinin bulunduğu Nineva vilayetlerindeki ilerlemeleri dışında fazla bir başarı elde
edemedi.
              
Bu dönemde  Irak ordusu ve Kürt Peşmergeler de İslam Devleti'ne karşı Musul Barajı'nın geri alınması gibi bazı önemli askeri kazançlar elde ettiler.
              
Terry kesin sayısı henüz belli olmayan 1,500 civarında askerin hangi ülkelerden geleceğini söylemedi ancak çoğunun eğitmen olarak görev yapacağını söyledi.
              

Bu konularda ilginizi çekebilir