İspanya 10 yıl yasa dışı vergi toplamış

Avrupa Adalet Divanı, İspanya'da 2002-2011 yıllarında geçerli olan yakıt alımında kullanılan sağlık vergisini yasa dışı olarak değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MADRİD  - İspanya'nın 17 özerk yönetiminden 13'ünde 2002-2011 yılları arasında uygulanan yakıt alımında litre başına 1 ila 4,8 sent arasında değişen sağlık vergisi, Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı tarafından yasa dışı bulundu. 

Uygulama 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren İspanya'da kaldırılsa da bir ulaştırma firmasının açtığı davada İspanyol hükümeti ve Katalonya özerk yönetimi suçlu bulundu.  

Avrupa Adalet Divanı, İspanya'da "sağlık sentçiği" olarak adlandırılan verginin, yasa dışı olduğunu çünkü toplanan bu paranın gerçekten sağlık sektörü için harcandığının bilinmediğini açıkladı.  

Hesaplamalara göre 2002-2011 yılları arasında "sağlık sentçiği" ile 13 milyar avroya yakın bir paranın toplandığı belirtilirken, bu paranın tüketiciye iade edilmesi istendi. Ancak, geri ödeme yapılması için tüketiciye o tarihlerde aldığı yakıtın faturasının isteneceği duyuruldu. 

Maliye kaynakları ise en fazla 4 milyar avroluk bir ödemenin olacağını savundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir