İspanya Başbakanı: 'Katalonya'yı dinlemeye hazırım'

İspanya Başbakanı Rajoy, "Ulusal egemenliğe, yasalara, İspanyolların eşitlik ve özgürlük haklarına karşı olmadığı sürece Katalonya'yı dinlemeye hazırım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya özerk yönetimindeki seçimlerin sonucuyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Ulusal egemenliğe, yasalara, İspanyolların eşitlik ve özgürlük haklarına karşı olmadığı sürece Katalonya'yı dinlemeye hazırım" dedi. 

Bağımsızlık yanlısı siyasi ittifak "Junts pel Si"nin kazandığı seçim sonrası başbakanlık konutu Moncloa'da basına açıklamalarda bulunan Rajoy, İspanyol hükümetinin Katalonya krizi karşısında izlediği genel tavrı korudu.

Rajoy, Katalonya'da yapılan seçimlerin "bazılarının gördüğü gibi plebisit değil, İspanyol Anayasası ve Katalonya statüsü gereği özerk yönetim seçimleri olduğunu" söyledi.

Katalonya'da ayrımcılık isteyen siyasi partilerin aldığı toplam oy oranının yüzde 47 olmasından dolayı "sandıktan bekledikleri desteği alamamışlardır" yorumunu yapan Rajoy, bağımsızlık yanlılarının "hiçbir yasal dayanaklarının olmadığını" savundu. 

Katalonya'da yeni kurulacak özerk yönetim hükümetine "Katalonya'nın bir kısmı için değil genelinin ihtiyaçlarına karar vermek, Katalonya'nın sosyal ve ekonomik refahı için çalışmak gerekir. Katalonya'da son yıllarda meydana gelen kırılmaların aşılması lazım" çağrısında bulundu.