İspanya kralının tahttan çekilmesi mecliste onaylandı

İspanya Meclisi, Kral Juan Carlos’un tahttan çekilmesini ve veliaht Prens Felipe’nin yeni kral olarak taç giymesini düzenleyen yasayı onayladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İspanya Kralı Juan Carlos’un tahttan çekilmesi İspanya Meclisi tarafından onaylandı.

Cumhuriyet isteyen bazı kesimlerin gösteri ve itirazlarına rağmen yasa, iktidardaki Halk Partisi (PP), anamuhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), UpyD, UPN ve Foro Asturias partilerinin desteğiyle 299 ‘Evet’, 19 ‘Hayır’ ve 23 çekimser oylarla meclisten geçti.

Solcu partiler Izquierda Plural, ERC, BNG, Geroa Bai, Compromis-Equo ve  Nueva Canarias yasaya karşı çıkarak yönetim şeklinin halka sorulması gerektiğini savundu.

Katalan CiU, Bask PNV, Coalicion Canaria ve Elorza partileri çekimser oy kullanmayı tercih etti. Parlamentoda oylama öncesi söz alan Başbakan Mariano Rajoy,  “İspanya parlamenter monarşidir çünkü İspanyollar böyle istiyor.” dedi.

Rajoy, bugünkü oylama konusunun İspanya’nın yönetim şekli olmadığının altını çizerek, “Sayfayı değiştiriyoruz ancak birlikte yaşamanının kitabını yazmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Anamuhalefetteki PSOE’nin lideri Alfredo Perez Rubalcaba da parlamentodaki konuşmasında, yönetim şeklinin çok önceden yani 1978’de oylamaya sunulduğunu hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir