İspanya ve İtalya'da yangın alarmı sürüyor

Kalabriya ve Sicilya bölgelerindeki yangınlar şiddetli rüzgarın da etkisiyle sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Güney Avrupa'da son günlerde 8 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarının etkisi giderek azalsa da İspanya ve İtalya'da alarm durumu sürüyor.

İtalya'da iki kişinin ölümüne neden olan yangınların yoğunluğu dün hava sıcaklıklarının ülkenin güneyinde biraz da olsa düşmesiyle azalırken, yetkililer, güneydeki çok sayıdaki yangından büyük bölümünün kontrol altına alındığını veya söndürüldüğünü, ancak Kalabriya ve Sicilya bölgelerindeki yangınların şiddetli rüzgarın da etkisiyle sürdüğünü belirtti.

Yangınlardan en çok etkilenen Sardunya adasında, 15-25 bin ağaçlık alanın tahrip olduğu ve 80 milyon euro civarında maddi hasarın oluştuğu tahmin ediliyor.

6 itfaiyecinin yaşamına mal olan İspanya'daki orman yangınları da aşırı sıcak hava ve rüzgarın da  etkisiyle bazı bölgelerde devam ediyor.

Mayorka'da havaalanı yakınlarında dün çıkan ve yerleşim yerlerini tehdit etmesine karşılık hava trafiğini etkilemeyen yangını kontrol altına almak için çok sayıda itfaiye görevlisi ve asker, alevlerle mücadele ediyor.

Yangınların önemli ölçüde etkilediği İspanya'nın kuzeydeki Aragon, orta kesimlerindeki Hurdes ve Cuenca, doğudaki Valensiya, güneydeki Endülüs ve Almeira bölgelerinde günlerdir etkili olan yangınlar 20 bin hektardan fazla orman ve ağaçlık alanın kül olmasına yol açtı.

Fransa'da da Marsilya kenti çevresinde yangın 1077 hektar ağaçlık alanı yok etti.

Korsika'da güneydeki Aullene'de Perşembe'den beri etkili olan orman yangınları bir itfaiyecinin yaralanmasına ve 3500 hektar orman alanının yanmasına neden oldu.

Yunanistan'da güneyde ve Atina bölgesindeki üç orman yangını kontrol altına alınırken, Hırvatistan'da kasıtlı çıkarıldığı sanılan ve 200 hektar ağaçlık alanı tahrip eden yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Yunanistan'ın batısındaki Zante adasında da orman yangını yüzünden plajda mahsur kalan 50 kadar yerli ve yabancı tatilciyi sahil muhafaza kurtardı.