İspanya'da ırkçı eğilimler artıyor

İspanya'da son dönemlerde kamuya açık alanlarda ve internet ortamında ırkçı semboller ve yazılar arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya'nın özellikle küçük yerleşim yerlerinde faşizmi yücelten sembol ve pankartların kamuya açık yerlerde kullanımında artış olduğu yönünde savcılardan, muhalefetteki siyasi partilerden ve bazı sivil toplum örgütlerinden uyarılar yapıldı.

Savcılar İlerici Birliği (UPF) tarafından yapılan açıklamada, ''Çok daha ciddi olaylara tohum atabilecek faşist faaliyetlerde bir patlama görülmektedir'' denildi. Geçen mart ayında kamu alanlarında görülen ırkçı sembol ve yazılara işaret eden UPF, bu tip olaylara karşı yasal girişimlerin başlatılacağını belirterek, hükümetten yeni yasa çıkartmasını istedi.

İspanya'da anayasa öncesi, diktatör Franco dönemine ait İspanyol bayraklarıyla ve Nazi sembolleriyle çekilen fotoğrafların internette kullanımının arttığı ifade edilen açıklamada, Granada'nın Escuzar ilçesindeki boğa güreşi arenasının duvarına Nazi sembollerinin çizilmesinden sonra Madrid'in Pinto ilçesindeki arenada da ''Adolf Hitler haklıydı'' yazılı bir pankartın asıldığı hatırlatıldı.

Bu arada ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Birleşik Sol (IU) da faşist eğilimlerin artmasından endişe duyduklarını açıkladı. IU, konuyla ilgili olarak mecliste açıklama yapması için Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon'a soru önergesi vereceğini duyurdu.

Faşist eğilimli faaliyetlerin arkasında, iktidardaki sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) gençlik kollarından biri olarak bilinen Yeni Nesiller (NNGG) adlı oluşumun bulunduğu iddia ediliyor. NNGG'nin başkanı Beatriz Jurado ''3-4 kişinin yaptığı bir olayın kendi örgütlerine mal edilemeyeceği, demokratik bir örgüt olduklarını ve anayasa karşı olan her şey gibi, bu tip (faşist eğilimli) faaliyetleri de kınadıklarını'' söyledi.

İspanya Adalet Bakanı Gallardon'un geçen aylarda sunduğu ancak henüz mecliste tartışılmayan ceza yasasındaki reform paketinde, ''inanç, ideoloji, ırkçılık veya yabancı düşmanlığı gibi sebeplerle nefreti ve şiddeti teşvik edenlere'' hapis cezası getirilmesi öngörülüyor.