İspanya'dan yeni ekonomik önlem paketi

Zapatero hükümeti, ekonomik krize önlem olarak yeni önlemler paketi açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya'da yüzde 5,3 olarak açıklanan 2008 Temmuz enflasyon oranı, ülkede son 16 yılda kaydedilen en yüksek oran oldu.

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) açıkladığı rakamlar, İspanyol ekonomisinin son dönemlerde yaşadığı krizi açıkça ortaya koydu. İspanya'nın 2008'in ikinci çeyreğindeki brüt iç üretimi (Gayri Safhi Yurt İçi Hasıla) sadece yüzde 0,1'lik büyüme gösterirken, söz konusu oranın, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9, 2007'nin aynı dönemine göre ise yüzde 0,4'lük düşme anlamına geldiği kaydedildi. İspanya'nın yüzde 1,8 olan son 12 aylık büyümesinin de, son 12 yılın en düşük düzeyine indiğini gösterdiği belirtiliyor. Ekonomik verilerdeki kötü sonuçların en büyük sebebini petrol fiyatlarındaki artışa bağlayan İspanyol hükümeti, 2008 yılı sonunda enflasyonun yüzde 4'ün altına inmesini bekliyor. Ekonomi uzmanlarının tahminini doğru çıkartan bir düşüşün yaşandığı İspanya'da hükümet, 2009 yılındaki enflasyonu yüzde 3'lere çekmeyi hedefliyor.

Bu arada, ekonomik sorunlar Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun yaz tatilini yarıda kesmesine neden oldu. Hükümetteki ekonomi ile ilgili 9 bakanı ve ekonomik işler komisyonunu geçtiğimiz çarşamba akşamı bir araya getirerek ilk kez böyle bir toplantıya başkanlık eden Zapatero, bugün yapılan Bakanlar Kurulu'nda da yeni önlem paketlerini onaylattı. Konut, ulaşım, enerji, telekomünikasyon ve çevre sektörlerinde 24 reform programını içeren yeni önlem paketi dışında, küçük ve orta ölçekli işletmelere Resmi Kredi Enstitüsü (ICO) tarafından yeni bir kredi kolaylığı da sağlanacağı açıklandı. Ayrıca, hükümet, miras vergisinin kaldırılması, yatırımların devam etmesine rağmen cari harcamalarda kesintiye gidilmesi önlemlerini de almayı planlıyor. Zapatero hükümeti, 2010 yılından itibaren İspanya'nın ekonomik krizden çıkmasını ve yıllık yüzde 3'lük büyümeye geri dönülmesini öngörüyor.

Öte yandan, ekonomide en ciddi sorunların yaşanmasının beklendiği 2008-2009 yıllarına ilişkin hükümetin açıkladığı yeni önlem paketini yetersiz bulan ana muhalefetteki Halk Partisi (PP), hükümeti daha çok "ekonomik krizi geç tanımakla" ve "sürekli aynı önlemleri açıklayıp, yarardan çok zarar vermekle" suçluyor.

İspanya'nın gündeminde ilk sırada yer alan ekonomik sorunlara karşı son aylarda çeşitli önlem paketleri açıklayan İspanyol hükümeti, enerji tasarrufu için de 31 farklı önlem aldığını duyurmuştu.