İspanya'nın kararı ABD'yi üzdü

İspanyol hükümetinin yaz sonuna kadar Kosova'daki NATO Barış Gücü KFOR'da görev yapan askerlerini geri çekme kararı alması NATO ve ABD tarafından tepkiyle karşılandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MADRİD - İspanyol hükümetinin yaz sonuna kadar Kosova'daki NATO Barış Gücü KFOR'da görev yapan askerlerini geri çekme kararı alması NATO ve ABD tarafından tepkiyle karşılanırken, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Kosova'yı tanımayan bir ülke olmalarından dolayı "Mantıklı olanı yaptıklarını" söyledi.

İspanyol haber ajansı EFE'nin haberine göre, Zapatero, Brüksel'deki AB toplantısı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mantıklı olanı yaptık, yapmamız gerekendi. Kosova'yı tanımadık, orada durum sakin ve işler yolunda. Geri çekilmek için uygun bir zaman ve bu geri çekilme işlemi NATO ve müttefiklerimiz ile maksimum koordinasyonda gerçekleşecek" dedi.

Bu arada İspanya Savunma Bakanı Carme Chacon'un dün Kosova'ya yaptığı ziyaret sırasında "Artık eve dönme zamanı" diyerek açıkladığı askerlerin yaz sonundan önce geri çekilmesi kararına ilk tepki, dün NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'den gelirken, bugün de ABD yönetiminin İspanya'yı eleştirdiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood'un konuyla ilgili, "İspanya tarafından alınan bu karardan derin hayal kırıklığına uğradık. 1999 yılında NATO müttefikleri (birlikte girip, birlikte çıkacağız) temelinde anlaşmışlardı ve şimdi bu karara şaşırdık" dediği kaydedildi.

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi olan İspanyol Javier Solana da karara saygı göstermesine rağmen, "Geri çekilmeyle ilgili alınacak herhangi bir kararın kurumsal anlamda kollektif olarak alınması iyi olurdu" görüşünü savundu.

Öte yandan Kosova'dan askerin geri çekilmesi kararı İspanyol Meclisi'nin de ilk gündem maddesini oluşturdu.

Ana muhalefetteki Halk Partisi (PP), sosyalist hükümetin açıklamalarının NATO'nun açıklamalarıyla örtüşmediği belirtip, açıklama istedi. İktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) meclis sözcüsü Jose Antonio Alonso, "kararın acelece alınmadığını ve yaklaşık 1 yıllık bir düşüncenin ürünü" olduğunu savunurken, Savunma Bakanı Chacon da Kosova'dan askerin çıkmasıyla ilgili mecliste konuya aydınlık getireceğini açıkladı.