İspanya'nın yardıma ihtiyacı yok

IMF Başkanı Strauss-Kahn, İspanya'nın yardıma ihtiyacı olmaığına işaret ederken Portekiz'de durumun hükümetin elinde olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD /LİZBON- Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, İspanya'nın finansal dış yardıma ihtiyacı olmadığını ve finansal piyasaların güvenini sağlamak için doğru tedbirler aldığını bildirdi. Strauss-Kahn, Portekiz'de ise durumun kontrol altına alınmasının hükümetin elinde olduğunu belirtti.

Strauss-Kahn İspanyol gazetesi El Pais'e yaptığı açıklamada, İspanyol hükümetinin IMF'den herhangi bir yardım talebinin olmadığına dikkati çekerek, hükümetin mali alanda, emeklilik reformu, istihdam ve bankacılık konusunda uyguladığı politikaların doğru olduğunu vurguladı.

Durumunun açıkça aynı olmamasına karşın geçtiğimiz aylarda İspanya'nın Yunanistan gibi ülkelerle aynı kefeye konduğuna işaret eden Strauss-Kahn, bu durumda ülke ve hükümet için doğru önlemleri almanın zor olduğunu, ancak bunu yapmakta olduklarını ifade etti.

Emlak sektörü ve uluslararası finansal kriz nedeniyle resesyon sürecine giren İspanya ekonomisi, 2009 yılında yüzde 3,7 oranında daralmıştı.

İspanyol hükümetinin bu yıl için ekonominin yüzde 1,3 büyüyeceği tahminine karşın, IMF, ülke ekonomisinin yüzde 0,6, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ise yüzde 0,9 oranında büyüyeceğini öngörüyor.

Portekiz'in sorunu Yunanistan'dan farklı

Strauss-Kahn, ödeme gücüne ilişkin piyasalardaki kaygı nedeniyle baskı altında bulunan Portekiz hükümetinin almak istediği tedbirleri piyasalara göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, Portekiz'in sorunun Yunanistan'ınkinden farklı olduğunu vurguladı. Strauss-Kahn, Portekiz'de sorunun yalnızca kamu borcundan ibaret olmadığını, aynı zamanda özel sektör borcu ve bankaların finansman sorunu bulunduğunu ifade etti.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Amadeu Altafaj da Portekiz'in Avrupa Birliği'nden finansal yardım talep ettiği söylentilerine ilişkin ülkenin henüz finansal yardım talebinde bulunmadığını belirtti.

Portekiz'in istifa eden Başbakanı Jose Socrates da Avrupa Birliği ile finansal dış yardım konusunda müzakereler de bulundukları iddialarını yalanlayarak, "Bilgi yanlış. Yalnızca asılsız dedikodular. Hiç bir şekilde temas yok" dedi.

Socrates, 23 Martta borç kriziyle mücadele eden ülkesinin uluslararası finansal yardım talebinden kaçınması ve ülkenin bütçe açığını 2013 yılında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 2'si seviyesine çekme hedefi doğrultusunda hazırlanan kemer sıkma tedbirlerinin parlamentoda kabul edilmemesi nedeniyle istifa etmişti.

Porteki'in borçlanma maliyeti arttı

Portekiz Borçlanma Ajansı (IGCP), bugün düzenlediği 6 ve 12 aylık tahvil ihalesinde 1,005 milyar euro borçlandı. Ajans, 750 ile 1 milyar euro arasında borçlanmayı öngörüyordu.

IGCP'nin açıklamasına göre, Portekiz, bugün düzenlediği 12 ay vadeli tahvil ihalesinde yüzde 5,902 faiz oranı ile 455 milyon euro borçlandı. İhaleye, 2,6 kat talep geldi. Ajansın 16 Martta düzenlediği 12 aylık tahvil ihalesinde ortalama getiri oranı yüzde 4,331, talep karşılama oranı ise 2,2 kat fazla olmuştu.

IGCP ayrıca, 6 aylık tahvil ihracında ise ortalama yüzde 5,117 faiz oranı ile 550 milyon euro borçlandı. Ajansın 2 Martta yaptığı 6 ay vadeli tahvil ihalesinde ortalama getiri oranı yüzde 2,984, talep karşılama oranı ise 2,3 kat fazla olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir