İsrail, Batı Şeria yasağını kaldırmayı düşünüyor

Yasağın kaldırılması, Filistin Yönetimi'yle güvenlik alanında giderek gelişen işbirliğinin sonucu gündeme geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - İsrail ordusunun, 2000 yılı intifadasının başlamasıyla birlikte uygulamaya koyduğu, İsrail vatandaşlarına Filistin Yönetimi altındaki Filistin kentlerine giriş yasağını kaldırmayı düşündüğü bildirildi.

Haaretz gazetesinin haberinde, yasağın kaldırılmasının, Filistin Yönetimi'yle güvenlik alanında giderek gelişen işbirliğinin sonucu gündeme geldiği bildirildi.

Filistin Yönetimi'nin de buna taraftar olduğu ve İsraillilerin "A Bölgesi" olarak adlandırılan tam Filistin kontrolü altındaki Batı Şeria kent ve kasabalarına ziyaretlerinin, karşılıklı alışverişi ve turizmi geliştirerek, Filistin ekonomisini güçlendireceği düşüncesinde olduğu belirtiliyor.

İsrail ile Filistin Yönetimi arasında Oslo anlaşmasının imzalandığı 1994 yılından bu yana iki taraf arasındaki ilişkileri yakından gözleyen İsrailli bir güvenlik yetkilisi, güvenlik konularında şimdi İsrail ve Filistin Yönetimi'nin çok yakın işbirliği içinde bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"İlk kez taraflar, uzun yıllardır liderler ve beraberindekilerin arasında olandan öte eşit temellere dayalı olarak faaliyette bulunuyor. Bunun asıl nedeni, artık ortak bir düşman olgusunu paylaşmalarıdır. Filistin Yönetimi, Hamas hakkında bizden daha az kaygılı değil. Hamas'ın yönetime yönelik tehdidini önlemek için uygulamadaki kontrolü geliştirmek istiyor."

İsrail, 2000 yılı intifadasının patlak vermesinin ardından, bazı İsrailliler'in kaçırılması ve öldürülmesi üzerine İsraillilere "A Bölgesi"ne girişleri yasaklamıştı. 2007 yılı sonunda Annapolis zirvesinin ardından, Filistin Yönetimi'nde bir kısım güvenlik güçlerinin Amerikalılar tarafından eğitimi, başta El Fetih olmak üzere Filistinli militan grupların silah bırakma için İsrail'le uzlaşmaya varmaları ve Filistin kentlerinde güvenlik denetiminin büyük ölçüde sağlanmasının ardından, son iki yıl içinde birçok büyük şehrin girişindeki askeri kontrol noktalarını kaldıran İsrail ordusu, İsrailli Araplara da İsrail plakalı araçlarıyla Filistin kentlerine girme izni vermişti.

Bir ay kadar önce de İsrail ordusu, İsrailli tur rehberlerine ve İsrailli turistlere Beytüllahim'i açmış ve 10 yıldır ilk kez rehberler Beytüllahim'e girebilmişti.

Geçen haftalarda Batı Şeria'da Filistinli güvenlik yetkilileriyle bir araya gelen İsrail ordusunun Merkez Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Avi Mizrahi'nin şimdi İsraillilere tüm "A Bölgesi"ni açma niyetinde olduğu, böyle bir kararın önerilmesi halinde Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ve Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından onaylanması gerektiğine işaret ediliyor.

Mizrahi'nin de Eriha'da bir araya geldiği ve bazı tatbikatlarını birlikte izlediği Filistin Yönetimi'nin üst düzey komutanlarını, benzer bir tatbikatı izlemek için İsrail'e davet ettiği de belirtildi.

Son birkaç yıl içinde yanlışlıkla A Bölgesi'ne giren İsrailliler herhangi bir olay çıkmadan Filistin polisince İsrail tarafına gönderilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir