İsrail, BM raporuna karşı diplomatik atağa geçiyor

İsrail, Gazze Şeridi'ne düzenlediği operasyonla ilgili olarak İsrailli yetkililere karşı muhtemel suçlamaları önlemek amacıyla harekete geçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TEL AVİV - İsrail, Gazze Şeridi'ne 8 ay önce düzenlediği operasyonla ilgili Goldstein Komisyonunun hazırladığı raporun BM Güvenlik Konseyine ve Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesine götürülerek operasyona müdahil olan İsrailli yetkililere karşı muhtemel suçlamaları önlemek amacıyla harekete geçiyor.

Güney Afrikalı savaş suçları yargıcı Richard Goldstone başkanlığında oluşturulan BM Soruşturma Komisyonu, 27 Aralık-18 Ocak tarihleri arasında Gazze'de yürütülen operasyonla ilgili raporunu dün açıklamış ve İsrail ile bölgedeki silahlı grupların savaş suçları işlediklerini yazmıştı.

Raporu hem İsrail, hem de Gazze'de fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas eleştirmişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı danışmanı Ehud Keinan başkanlığında dün gece Dışişleri ve Adalet bakanlıkları ile ilgili askeri yetkililerin katıldığı bir toplantı yapıldı ve ilk değerlendirmeler Başbakan Binyamin Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'a iletildi.

BM İnsan Hakları Konseyinin bu ayın sonunda Cenevre'de özel bir oturumla toplanarak raporu görüşmesi bekleniyor. İsrail Dışişleri kaynakları, Arap ülkelerinin raporun BM Güvenlik Konseyine taşınmasına ilişkin bir karar tasarısını hazırlayacakları tahmininde bulunuyor.

Raporun Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesine gitme ihtimali de değerlendiriliyor. Böyle bir durumda mahkemenin, "Dökme Kurşun" adı verilen Gazze operasyonuna müdahil olan İsrailli yetkililer hakkında uluslararası tutuklama emri yayınlamasından endişe ediliyor.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, diplomatik çabalar doğrultusunda Netanyahu, Lieberman, Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın birçok ülkedeki meslektaşlarına telefon ederek, "raporunun tek yanlı olduğu, terörizme prim verdiği ve bir ülkenin teröre karşı savaşımında kendini koruma çabalarının önüne set çekeceği" savını işleyeceklerini yazdı.

Habere göre İsrailli bir kaynak, "özellikle ABD ve dünya çapındaki dostlarını harekete geçirip, İsrail'in izole edilmesini önlemeyi amaçladıklarını" belirtti.

New York'taki BM merkezinde bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanan 574 sayfalık rapor, İsrail'e sert eleştiriler yöneltiyor.

İsrail Dışişleri de bugün bir açıklama yaparak, İsrail'e yönelik savaş suçu değerlendirmelerini, komisyondaki görevlilerin araştırmalarını yapmadan önce kararlaştırdığını öne sürdü.

İsrail'in BM'deki temsilcisi Gabriela Şalev ise, İsrail ordusu  radyosuna yaptığı açıklamada, BM raporunun Orta Doğu barış çabalarını baltalayacağı görüşünü savundu.