İsrail gazında en uygun güzergah Türkiye

KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Korkut, İsrail'in doğalgazını taşımanın en ucuz ve uygulanabilir yolu, gazı Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer pazarlara taşımak olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut, İsrail'in doğalgazını Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımasının ancak bir çözüm senaryosuyla mümkün olabileceğini belirterek, "İsrail'in Rum tarafı üzerinden gazı taşıması çok makul gözükmüyor. Bunun en ucuz ve uygulanabilir yolu, gazı Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer pazarlara taşımak" dedi. 

Korkut yaptığı açıklamada, 1960 anlaşmaları ışığında Kıbrıs'ta Türk tarafının adanın doğal kaynakları üzerinde eşit ve egemen taraf olarak hak sahibi olduğunu ve bu konuda politika değişikliğine gidilmeyeceğini söyledi.   

Kıbrıs'ta müzakereler ve güven arttırıcı önlemler çerçevesinde teknik komite toplantılarının yapıldığına dikkati çeken Korkut, hidrokarbon konusunda da teknik komite kurulmasının Rum tarafı ile kaynak ve rezerv tespiti, bunların çıkarılması ve paylaşımı için konuşma ortamı yaratacağını belirtti. 

Geçen hafta Mısır, Yunanistan ve Rum tarafının münhasır ekonomik bölge belirlemek üzere Kahire'de toplantı yaptığını hatırlatan Korkut, Birleşik Milletler'in de gerilimi azaltıp Rum tarafını tekrar masaya getirmek için öneriler sunduğunu ifade etti.  

Doğu Akdeniz gazı ve Türkiye 

Doğu Akdeniz'in Levant bölgesinde bulunan İsrail gazının Kuzey Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması ve Avrupa pazarlarına gönderilmesi konusunda Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin kararlılığını ortaya koyarak çözüm arayışı içinde olduklarını dile getiren Korkut, "İsrail'in doğalgazını Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması ancak bir çözüm senaryosuyla mümkün olabilir. Maalesef çözümden ziyade gerilim ağır bastı. İsrail'in Rum tarafı üzerinden gazı taşıması çok makul gözükmüyor. Bunun en ucuz ve uygulanabilir yolu, gazı Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer pazarlara taşımak" diye konuştu. 

Korkut, diplomasinin tekrar ağır basması ve müzakere masasına dönülmesi durumunda somut bir projenin olabileceğini sözlerine ekledi.  

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, İsrail'in açıklarındaki Levant sahasında 510 milyar metreküp, Kıbrıs'ın güneyindeki Afrodit sahasında ise 200 milyar metreküp gaz bulunduğu öngörülüyor.  

Güney Kıbrıs'ın, tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede 2008'den bu yana yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri, Türk savaş gemileri tarafından yakından izleniyor. Türkiye'nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin adadaki barış görüşmelerini sekteye uğrattığını iddia ederek 7 Ekim'de Rum yönetiminin müzakere sürecinden çekildiğini açıklamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir