İsrail hem havadan hem karadan vuruyor

Bölgenin elektrik, su ve telefon şebekeleri büyük zarar gördü. Peres, ateşkes olasılığını reddetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

TEL AVİV/ANKARA/PARİS/WASHINGTON - Operasyon sırasında yeni silahlar da denediği ileri sürülen İsrail'e ait savaş uçaklarının, Gazze kentinin batısındaki bir alışveriş merkezini bombalaması sonucu 5 Filistinli sivil öldü, 40 sivil de yaralandı.

Gazze kentinin Tuffah mahallesinde de bir anne ile 4 çocuğu hayatını kaybetti. Filistinli yerel kaynaklara göre, İsrail bombardımanında evleri hedef olan aileden 5 kişi aynı anda ölürken, çocukların birinin 1, diğerinin 2 yaşında olduğu belirtiliyor. Çocukların cesetlerinin parçalanmış halde hastaneye getirildiği de kaydedildi.

Filistinli sağlık yetkililerine göre, kara operasyonunun başladığı önceki akşamdan bu yana Gazze Şeridi'nde çatışmalarda ve bombardımanlarda ölenlerin sayısı 35'i bulurken, 9 gündür devam eden "Dökme Kurşun" operasyonu sırasında ölenlerin sayısı da 505'e ulaştı. Operasyonda yaralananların sayısının ise 2300 civarında olduğu ifade ediliyor.

İsrail ordusu askerlerinin yoğun bombardıman altında Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun bölgesinde, kent ile Gazze şehri arasındaki ana yolun birkaç yüz metre ilerisine kadar geldikleri, ancak kente girmedikleri belirtiliyor.

Bu arada, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda bir İsrail askerinin öldüğünü bildirdi. Bunun, kara saldırısının başlatılmasından bu yana İsrail'in ilk kaybı olduğu belirtildi.

Öte yandan İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne kara harekatına başlamadan önce, askerlerin Negev Çölündeki Tsehilim üssünde inşa edilen küçük bir Gazze kenti modelinde eğitim gördükleri açıklandı.

Gazze'nin bağlantısı kopmak üzere

İsrail ordusunun Gazze'deki şiddetli bombardımanı, tüm bölgede hayatı felce uğratırken, elektrik ve su şebekelerinin yanı sıra telefon hatları da büyük hasar gördü.

Bir haftayı aşkın süredir bombalanan Gazze Şeridi'nin dünya ile haberleşme bağlantısı kopmak üzere. Gazzelilerin çoğunun cep telefonları çalışmıyor, özellikle kuzey bölgeleri; Beyt Hanun, Cebaliye ve Beyt Lahya'da ev telefonlarının da yüzde 90'ı kesildi.

Telefon şebekelerinde meydana gelen ağır hasarı tamir etmenin de yoğun bombardıman altında mümkün olmadığı belirtiliyor.

Merkezi Ramallah'ta bulunan telefon şirketi Paltel de sistemin yakında tümüyle çökme noktasına geleceğini bildirdi.

Paltel, teknisyenlerinin 3'ünün bombardımanlarda öldüğünü, bazılarının yaralandığını bildirirken, tamir çalışmalarını yapamadıklarını belirtti.

Peres: Hamas dersini alıyor

Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Hamas'la ateşkes olasılığını reddetti.

Peres, Amerikan ABC televizyonundaki haber programı "This Week"te yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'ni işgal etme ya da Hamas'ı ezme niyetleri olmadığını, amaçlarının terörü ezmek olduğunu" söyleyerek, "Hamas'ın gerçek ve ciddi bir derse ihtiyacı var. Şimdi bu dersi alıyorlar" dedi.

Şimon Peres, Hamas'ın saldırıları devam ettiği sürece ateşkes ilan etmelerinin söz konusu olmadığını da belirtti.

Olmert'ten Sarkozy'ye 'yardım' sözü

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bugün İsrail'e gelmesi beklenen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile dün akşam yaptığı telefon görüşmesinde, Sarkozy'ye İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardımları iletilmesini aksatmayacağı sözünü verdiği ve İsrail'in Gazze'yi geri alma gibi bir niyetinin bulunmadığını söylediği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada, Sarkozy'nin peş peşe Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüştüğü, bu görüşmelerin Sarkozy'nin bölgede yapacağı ziyaretlerin öncesinde son bir durum değerlendirmesi amacını taşıdığı kaydedildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise Gazze'deki insani durumunun "dayanılması imkansız" olduğunu belirterek, "BM Güvenlik Konseyi'nin bir karar konusunda uzlaşmaya varamamasından sonra kimse çatışmayı durdurmaya muktedir değildir. Bu savaşın kesinlikle bitmesi gerekmektedir, bunu herkes biliyor. Ne yapılması gerektiğini herkes biliyor ama kimse bunu başaramıyor" dedi.

Öte yandan Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg başkanlığındaki AB Troykası, Orta Doğu'ya hareketinden önce, taraflara ateşkes çağrısında bulundu.

Rusya ise İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılardaki sivil can kayıplarından ciddi kaygı duyduğunu bildirdi.

Fransa'dan 1 Ocakta AB dönem başkanlığını devralan Çek Cumhuriyeti'nin sözcüsü Jiri Frantisek Potuznik de İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatmasıyla ilgili olarak "saldırı değil savunma amaçlı" ifadesini kullandığı için özür diledi.

ABD'nin haberi yokmuş

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı kara harekatı başlatmadan önce kendilerini haberdar etmediğini belirtti.

Cheney, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, muhtemelen İsrailli liderlerin, Hamas'ın roket saldırılarına son vermek için hava saldırılarının yeterli olmadığına karar verdiğini söyledi.

Dick Cheney, İsrail'in harekattan önce Bush yönetiminden yetki ya da onay istemediğini ifade etti.

İsrail'in, Gazze'ye düzenlediği askeri harekata ilişkin Amerikan ordusuna bilgi verdiği belirtilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı kaynakları, Amerikan Genelkurmay Başkanı Michael Mullen'a konuyla ilgili bilgiyi harekattan hemen önce İsrailli muhataplarıyla temasta olan üst düzey Amerikalı yetkililerin ulaştırdığını söylemişti.