İsrail ile Avrupa arasında enerji köprüsü

İsrail ve Güney Kıbrıs arasında denizaltı elektrik kablo hattı anlaşması imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
LEFKOŞA - Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail arasında Euroasia Interconnect isimli denizaltı elektrik kablo ağı projesinin ilk aşamasına ilişkin anlaşma Kudüs'te imzalandı. 
 
Kıbrıs Rum basınına göre, anlaşma, İsrail ile Avrupa kıtası arasında enerji transferi çabasının ilk aşamasını teşkil ediyor. Anlaşma uyarınca, Akdeniz devletleri arasında denizaltı elektrik enerjisi kablo hattı kurulmasına ilişkin yaşayabilirlik incelemesi yapılacak.
 
İlk etapta İsrail-Güney Kıbrıs arasında 2 bin metre derinlikte ve 287 kilometrelik denizaltı elektrik kablo ağının 2016'da tamamlanması hedeflenirken, ağın, İsrail'i Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya bağlaması öngörülüyor.
 
Kudüs'de imzalanan anlaşma sırasında konuşan İsrail Elektrik Örgütü Danışman Müdürü Yiftach Ron Tal, Euroasia Interconnect isimli çalışmayı "tarihi olay" olarak niteledi. İsrail Enerji ve Su Bakanı Uzi Landau ise "İsrail, Kıbrıs ve Avrupa'dan elektrik enerjisi alabilecek, gelecekte de bunlara enerji sağlayabilecek durumda olacak" dedi. Landau, İsrail'in Avrupa ile bağlanmasının "İsrail'i bölgedeki bir istikrar ülkesi haline getireceğini" kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir