İsrail-Lübnan askerleri çatıştı

Çatışmada 1 İsrail subayı ve 3 Lübnan askeri öldü. İsrail, çatışmadan Lübnan'ı sorumlu tuttu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT- Lübnan askerleri ile İsrail askerleri arasında Güney Lübnan'daki sınırda çıkan çatışmalarda bir İsrail, 3 Lübnan askerinin öldüğü bildirildi.

Lübnan'daki Hizbullah'ın yayın organı El Manar televizyonu, ilk bilgilere göre bir üst düzey İsrail subayının ve 3 Lübnan askerinin hayatını kaybettiğini belirtti.

İsrail ordusunun, ölen subayın cesedini, çatışmaların meydana geldiği Adaisseh köyü yakınından çıkarmaya çalıştığı kaydedildi.

Lübnanlı kaynaklar, İsrail askerlerinin sınırda yeni gözetleme kameraları kurmak için Lübnan sınırına girmeye çalıştığı, Lübnan askerlerinin bunu önlemek için uyarı ateşi açtığını, İsrail askerlerinin de bunun üzerine top ateşiyle askeri noktaları hedef aldığını, bu sırada bazı evlerin yıkıldığını belirtiyor.

Çatışmada yaralıların da olduğu ve iki ordu tarafından yapılan ateşkes çağrılarından sonra sağlık ekiplerinin olay yerine geldiği ifade ediliyor.

Bu arada bölgeye giden yollar yetkililer tarafından trafiğe kapatılırken, Lübnan'daki barış gücü UNIFIL yetkilileri de olay yerinde incelemelerde bulunuyor.

İsrail: Olaydan Lübnan sorumlu

İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Lübnan askerleri arasında sınırda meydana gelen çatışmadan Lübnan hükümetini sorumlu tuttu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail, bu ciddi olayla ilgili olarak Lübnan hükümetini sorumlu tutmaktadır" denildi ve bu tür ihlallerin devam etmesi halinde sonuçlarına karşı uyarıda bulunuldu.

Açıklamada İsrail'in, İsrail askerlerine ateş açılmasının BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının açıkça bir ihlali olarak gördüğü de vurgulandı. Açıklamada ayrıca, İsrail'in BM'deki temsilciliğinin, konuyla ilgili olarak BM'ye ve Güvenlik Konseyi'ne bir şikayette bulunmayı planladığı kaydedildi.

Bu arada, İsrailli güvenlik yetkililerinden edinilen bilgiye göre, olayda İsrail tarafından iki asker yaralandı. Askerlerin durumlarının ciddi olduğu belirtilmesine karşın, henüz İsrail tarafından yaralılarla ilgili henüz resmi bir doğrulama gelmedi.

Lübnan'daki Hizbullah'ın yayın organı El Manar televizyonu, ilk bilgilere göre bir üst düzey İsrail subayının ve 3 Lübnan askerinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Olayda bir gazetecinin de öldüğü belirtilmişti.

El Manar, ölen İsraillinin yarbay olduğunu öne sürdü.

Öte yandan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt'i arayarak sınırda meydana gelen çatışmayla ilgili endişelerini bildirdiği açıklandı.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir