İsrail, Sırp kasabı iade ediyor

Srebrenitsa soykırımında 1000'den fazla Bosnalı'nın öldürülmesinin şüphelileri arasında yer alan Bosnalı Sırp Aleksandar Çvetkoviç'i Bosna'ya iade ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - İsrail, Bosna-Hersek'te 1995 yılında meydana gelen ve 1000'den fazla Bosnalı'nın öldürülmesinin şüphelileri arasında yer alan Bosnalı Sırp Aleksandar Çvetkoviç'i Bosna'ya iade ediyor.

Jerusalem Post gazetesinin internet sitesine göre, Kudüs Bölge Mahkemesi bugün Cvetkoviç'in iade edilmesi kararını verdi.

Bosna-Hersek hükümet yetkilileri, soykırım suçuyla aranan Çvetkoviç hakkındaki iade talebini geçen yıl Ağustos ayında İsrail'e iletmiş, bu talep üzerine İsrail'de yaşayan Cvetkoviç geçen Ocak ayında tutuklanmıştı.

Cvetkoviç, Yahudi eşiyle birlikte 2006 yılında İsrail'e göç etmiş ve vatandaşlık da almıştı. Cvetkoviç, tutuklanmadan önce Karmel'de yaşıyordu.

Bosna Savaşı sırasında General Radko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyet Ordusu, 8000'den fazla Müslüman erkeği ve çocuğu katletmişti.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Cvetkoviç ise Bosnalı Sırp güçler için şoför olarak çalıştığını, ancak katliama katılmadığını savundu.

Kudüs mahkemesi yargıcı Amnon Cohen, iade kararıyla birlikte bir dizi koşul da ileri sürdü. Bunlar arasında Bosna Hersek'ten Cvetkoviç;in cezaevinde ayrı bir kısımda tutularak güvenliğinin sağlanması ve Bosna Hersek;te bulunan İsrail Büyükelçiliği yetkilileri tarafından düzenli olarak ziyaret edilmesine izin verilmesi bulunuyor.

Cohen ayrıca Cvetkoviç'in suçlu bulunması durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları doğrultusunda cezalandırılmasını da talep etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir