İsrail yeni cumhurbaşkanını seçecek

İsrail parlamentosu Knesset, görev süresi Temmuz'da dolacak olan Peres'in yerine yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere yarın toplanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - İsrail parlamentosu Knesset, ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere toplanacak.

Mevcut Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in görev süresinin Temmuz ayında sona ereceği İsrail'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi için şu ana kadar, 5 kişi adaylık başvurusunda bulundu.

Parlamentonun internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, cumhurbaşkanı adaylığı için eski meclis başkanlarından Reuven Rivlin ve Dalia Itzik, eski bakan Meir Sheetrit, Nobel ödüllü kimya profesörü Dan Shechtman ve emekli hakim Dalia Dorner, adaylık müracaatı yaptı.

Daha önce adaylığını açıklayan İşçi Partili eski bakan Binyamin Ben-Eliezer ise hakkında başlatılan yolsuzluk soruşturması nedeniyle geçen hafta sonu adaylıktan çekildiğini duyurmuştu.

İsrail'in 120 sandalyeli meclisinde adaylardan ilk turda 61 oy alan kişi, ülkenin cumhurbaşkanı seçilecek. Bu sayıya ikinci turda da ulaşılamazsa,  en çok oyu alan 2 aday üçüncü turda yeniden yarışacak. İsrail’de cumhurbaşkanı 7 yıllığına seçiliyor.

Adaylardan eski meclis başkanı ve "sağcı" kimliğiyle bilinen Likud Partisi milletvekili Reuven Rivlin, İsrail medyasında, "cumhurbaşkanlığı koltuğunun favorisi" olarak anılıyor. Rivlin, 2007 yılında da mevcut Cumhurbaşkanı Peres’le yarıştığı seçimde, aldığı oy oranıyla en yakın rakibi olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir