”İstanbul uçurumun kenarında”

Guardian, Avrupa'nın kredi durumu kırılgan şehirleri arasında İstanbul'a da yer verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İngiliz The Guardian gazetesi bütçesinden fazla harcama yapan ve krizin eşiğinde olan şehirlerle ilgili bir haber yayımladı.

ABD'de 100'den fazla şehrin 2011'de iflas edebileceğini belirten Guardian, Avrupa'nın önemli şehirlerindeki durumu da "Uçurumun Kenarındaki Avrupa" başlığıyla verdi.

 

"Uçurumun Kenarındaki Avrupa şehirleri" arasında verilen İstanbul için şu yorumlar yer aldı: "Türkiye'nin kadim metropolü, Avrupa'nın kredi notu "dökülen" şehirlerinden biri. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan kusursuz konumu, ciddi zayıflıklarını gideremiyor. Bunlara, kredi değerlendirme şirketi Standard & Poors'un son raporuna göre düşük ciro esnekliği ve gelecekteki reformlara dair durumun tahmin edilemez oluşu' da dahil. Ayrıca, şehrin yoğun yatırım talebi, yüksek bütçe açıklarına ve biriken borçlara neden oluyor."

Haberde, Avrupa'nın uçurumun eşiğindeki diğer şehirleri olarak Napoli, Floransa, Madrid ve Barcelona sayılıyor.

İBB'den yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dünya şehirlerinin durumu ile ilgili S&P, Moody's ve Ficht Ratings gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu değerlendirmelerle not artırımı yaptıkları İstanbul'un, gelir bütçesi gerçekleşmelerinde yüzde 95'in üzerinde bir başarıya sahip olduğunu bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, bugün yayımlanan Guardian gazetesinde yer alan bir analizde, İstanbul ile ilgili gerçekleri yansıtmayan, olumsuz değerlendirmelere yer verildiği belirtildi.

Açıklamada, son dönemde kaydettiği dikkat çekici performansı saygın ekonomi kuruluşlarınca kabul edilen İstanbul'un kredibilitesine ilişkin şu güncel bilgilere yer verildi:

"İstanbul'un kredi notu sürekli yükselmektedir. Daha bu yılın Ekim ayında Moody's, Kasım ayında Fitch Ratings, İstanbul'un kredi notunu yükseltmiştir. S&P, Moody's ve Ficht Ratings gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, olumlu değerlendirmelerle not artırımı yaptıkları İstanbul, gelir bütçesi gerçekleşmelerinde yüzde 95'in üzerinde bir başarıya sahiptir. Bu rakam, şehirler arasında en yüksek orana tekabül etmektedir.

Harcamaların önemli bir bölümünün yatırım projelerine ayrıldığı İstanbul'da, dış krediler metroda kullanılmakta ve borçlanma limitleri içinde kalınmaktadır. Standart and Poor's, 'İstanbul'un uzun vadeli borç yapısının geri ödeme kolaylığı sağladığını' son raporunda belirtmiştir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir