İşte Rusya'nın planı

Rusya'nın Mariupol üzerinden Kırım'a ulaşmak istediği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ukrayna'da, ayrılıkçıların son günlerde başta Mariupol olmak üzere Azov denizi kıyısındaki kentlere saldırması, Rusya'nın Kırım'a karayoluyla ulaşmak istediği değerlendirmelerine neden oldu.

Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Hasan Ali Karasar, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar için Mariupol'ün stratejik olarak görüldüğünü belirterek, "Mariupol'de ayrılıkçıların hakimiyet kurması, Lugansk ve Donetsk'in ayrılıkçı statüsünün tescili anlamını taşıyor" diye konuştu. 

Karasar, Rusya yanlısı ayrılıkçıların Mariupol üzerinden hem kara hem de deniz yoluyla Kırım'la bağlantı kurmak istediklerini de kaydederek, ancak bunun şimdilik ayrılıkçılar için öncelikli hedef olmadığını ileri sürdü. 

Rusya'nın tüm desteğine rağmen, ayrılıkçıların hala Donetsk ve Lugansk'ta saha hakimiyetini elde edemediğine dikkati çeken Karasar, ayrılıkçıların Mariupol gibi yeni cepheler açarak hem Ukrayna ordusunun gücünü dağıtmak istediklerini, hem de Batı'nın Rusya üzerindeki yaptırımlarını hafifletmeyi amaçladıklarını savundu. 

Karasar, geçen yıl güneydeki sahil kenti Odessa'da da benzer bir kalkışmanın olduğunu ancak başarıya ulaşamadığını anımsatarak, bölgenin Rusya tarafından "tarihi önemi olan bir yer" olarak tanımlandığını vurguladı.

"Çatışma alanını genişletmek istiyorlar"

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin, Donetsk ve Lugansk'taki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kendilerini ayrı bir cumhuriyet olarak ortaya çıkardıklarını ancak kabul ettirmediklerini kaydetti.

Ayrılıkçıların Ukrayna'nın güney kenti Mariupol'e saldırarak çatışma alanını genişletmek ve Ukrayna'yı bir "oldu-bittiye" getirmek istediğini savunan Şahin, "Ukrayna başarısız devlet olma yolunda ilerliyor. Ayrılıkçılarla mücadele edecek gücü olmadığı ortaya çıktı. Önümüzdeki süreçte Odessa da kuvvetle muhtemel ayrılıkçıların hedefinde olabilir" diye konuştu. 

"Amaç Kırım'a karayolu açmak" 

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara karşı operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi Sözcüsü Andrey Lisenko, ordunun görevinin saldırıları engellemek olduğunu belirterek, ayrılıkçıların son günlerde neden Mariupol kentine saldırdığını şöyle açıkladı:

"Rusya'nın, Mariupol üzerinden yol açarak Kırım'daki askerlerine karayolu açmak istediğini düşünüyoruz. Kırım'daki askerleriyle karayoluyla irtibatın kurulması ve onlara gereken malzemelerle temin edilmesi için böyle bir yol lazım onlara"

Lisenko Ukrayna ordusunun Mariupol'e yapılacak saldırılara hazır olduğunu vurguladı.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar özellikle yeni yılla birlikte Azov denizinin kıyısındaki şehirlerde yoğunlaşıyor.

Kiev yönetimin elindeki bilgiler, Rus yanlısı ayrılıkçılar, Mariupol yakınlarındaki Novoazovsk'ta silahlı güçleri yığmış durumda ve sürekli olarak hükümet güçlerinin konuşlandığı noktalara ağır silahlarla saldırı düzenliyor.

Ukrayna krizini başında beri takip eden gazeteciler, analistler, ayrılıkçıların yeni planının, Donetsk ve Lugansk arasındaki tüm bölgelerin kontrolünü sağlamlaştırarak, güney kentlerine yönelmek olduğunu belirtiyor. 
              

Bu konularda ilginizi çekebilir