İşte Yunanistan'ın yeni teklifi

Yunan Hükümeti borçlarının yeniden yapılandırılmasına paralel olarak finansman ihtiyaçlarının karşılanması için ESM ile iki yıllık bir anlaşma teklif etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunan Başbakanlık makamından yapılan açıklamada Yunanistan’ın pazarlık için masada olduğu belirtildi. Yunan Hükümeti borçlarının yeniden yapılandırılmasına paralel olarak finansman ihtiyaçlarının karşılanması için ESM ile iki yıllık bir anlaşma teklif etti. Yunan gazetesi Kathimerini, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın mali yardım paketinin süresinin bitmesine saatler kala Avrupa Komisyonu tarafından yapılan son dakika mali yardım teklifini değerlendirdiğini bildirmişti. 

Kaynakların açıklanmadığı haberde, "Başbakan'ın ofisi Ekim ayında borç yükünün azaltılması ve (düşük gelirli Yunanlar için) EKAS'ta değişiklikleri de içeren, Avrupa Komisyonu başkanı tarafından yapılan öneriyi değerlendirmeye aldığını Brüksel'e iletti" ifadelerini kullandı. Bir Yunan hükümet yetkilisi de Atina ve AB arasında bir son dakika mali yardım anlaşmasına varılması için bazı girişimlerde bulunulduğunu belirtmişti. 

Haberin ardından İtalya ve İspanya'nın  10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirileri günün zirve seviyelerinden gerilerken, Almanya'nın 10 yıllık tahvili dip seviyelerden yükseldi. Avrupa'nın 50 büyük hissesini izleyen Euro STOXX 50 , İspanya'nın IBEX  ve İtalya'nın MIB endeksleri artıya döndü. 

Eurogroup Yunanistan'ı görüşecek

Euro bölgesi kaynakları, Euro bölgesi maliye bakanlarının bugün TSİ 20:00'da Yunanistan hakkında telekonferans düzenleyeceğini bildirdi.

 Schaeuble: Hayır çıksa bile Euro Bölgesi'nde kalabilir

Öte yandan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Alman parlamentosunun muhafazakar üyeleri ile Berlin'de yaptığı toplantıda, Yunan seçmenler 5 Temmuz'da yapılacak referandumda kreditörlerin sunduğu teklifi reddetseler bile Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalabileceğini söyledi.
     
Toplantıya katılanların verdikleri bilgiye göre Schaeuble ayrıca Yunan seçmenlerin referandumda kurtarma anlaşmasını kabul etmemeleri durumunda Avrupa Merkez Bankası'nın euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapacağını da ifade etti. 
     
Almanya Maliye Bakanlığı, basına kapalı gerçekleşen toplantı konusunda sorulara yorum yapmadı.