İsveç Gazetesinden Türkiye'nin AB üyeliğine destek

İsveçli Dagens Nyheter gazetesinde "sabır ve iyi niyetin devamı, Türkiye'nin, Paris ve Berlin'de içe oynayan popülistlere en iyi karşılığı olur" denildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM - İsveç'in önde gelen gazetelerinden Dagens Nyheter, Türkiye'nin AB süreci konusunda Bağımsız Türkiye Komisyonu tarafından hazırlanan raporu değerlendirdiği başyazısında, Türkiye'nin üyeliğine çekimser yaklaşan Fransa ve Almanya liderlerini, "içe dönük oynayan popülistler" ifadesiyle eleştirdi.

Başyazıda, Nobel Barış Ödülü sahibi, eski Finlandiya Başbakanı Martti Ahtisaari'nin başkanlığını yaptığı ve "Avrupa'da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak" başlıklı raporu hazırlayan komisyonun, "eski Avrupa liderlerinden oluşan etkileyici bir ekip olduğu" belirtildi.

Yazıda, Türkiye'nin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in savunduklarının aksine, AB'ye tam üye olması konusunda umutlarını koruduğu ifade edildi. Yazıda, "sabır ve iyi niyetin devamı, Türkiye'nin, Paris ve Berlin'de içe oynayan popülistlere en iyi karşılığı olur" görüşüne yer verildi.

Başyazıda, Ahtisaari'nin raporunun, başta Sarkozy olmak üzere, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecini "alt üst eden" siyasal liderlere karşı sert eleştiri getirdiği ifade edildi. Yazıda, AB'nin "anne ve babası" olarak tanımlanan bu iki ülkenin tutumlarının ardından Türkiye'nin de üyelik yolunda geçmişte sergilediği yüksek performansı yavaşlattığı, ayrıca Türk halkı arasında AB'ye karşı şüphenin arttığı belirtildi.

Paris ve Berlin'in tutumlarının, AB'nin Türkiye'ye verdiği taahhütlere aykırı olmasından dolayı birliğin saygınlığını da zedelediğine değinilerek, Ahtisaari raporunun buna karşı liderlerin gelip geçici olduğunu anımsattığı kaydedildi. 

Başyazıda, Türkiye'nin tam üyeliğinden yana olan İsveç gibi ülkelerin bu süreçte Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerini ve demokratik reformlarını desteklemesi gerektiğine işaret edildi.

Başyazıda, "Müslüman dünyasına bir köprü ve enerji kaynaklarına yönelik bir transit ülke olarak Türkiye'nin stratejik konumu hafife alınamaz" görüşene yer verildi.