İsveç'te, 'tele kulak yasası'nın iptaline ilişkin girişim

Yerel yöneticiler, Meclis'te kabul edilen yasanın bir kez daha gözden geçirilerek yürürlükten kaldırılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM - İsveç'te, yerel yöneticiler, terör ve uyuşturucu suçlularına karşı önlem amacıyla kabul edilen 'tele kulak yasasının iptaline ilişkin girişim başlattı.

Ülkenin en etkin gazetelerinden Dagens Nyheter'da yayımlanan bir bildiriye imza atan bir grup belediye başkanı ve belediye meclis üyesi, 18 Haziran'da Meclis'te kabul edilen yasanın bir kez daha gözden geçirilerek yürürlükten kaldırılmasını istedi. Bildiride, mahkeme iznine gerek görmeden telefonların dinlenmesine ve elektronik postaların kontrol edilmesine olanak sağlayan yasanın insan hakları ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtildi. Bulundukları bölgelerde sürekli olarak seçmenlerle karşılaştıklarını ve onların yasayla ilgili eleştirilerine tanık olduklarını belirten yerel yöneticiler, "Seçmenler bir yasayla bütün İsveçlilerin iletişim araçlarından yapılan görüşmelerinin kontrol edilmesinin ve telefonlarının dinlenmesinin neden bu kadar önemli olduğunu merak ediyorlar ve bizler bunu açıklayamıyoruz" dediler.

Hükümete ve milletvekillerine çağrıda bulunan 14 yerel yönetici, terör ve uyuşturucu suçlularına karşı önlem amacıyla kabul edilen yasanın bu haliyle de yetersiz olduğunu savundular. İsveç'te hükümetin girişimiyle 18 Haziran'da Meclis'te kabul edilen "tele kulak yasası", geniş tartışmalara ve protesto gösterilerine neden olmuştu.