İsveç'ten Türkiye'ye maddi destek

İsveç hükümeti, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde yapılacak reformlar için kullanılmak üzere maddi yardım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

STOCKHOLM - İsveç hükümeti, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde yapılacak reformlar için kullanılmak üzere yapacağı maddi yardımları açıkladı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'deki yerel yönetimler, insan hakları, kadınların ekonomik ve politik yaşama katılımı, ifade özgürlüğünü kısıtlayan engellerin kaldırılması ve azınlık haklarını kapsayan reform ve projelere özellikle katkı sağlanacağı belirtildi.  

Toplantıya, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp ile yardım organizasyonunda yer alan devlet kuruluşu SİDA'nin Genel Müdürü Anders Nordström, Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa ve Asya Birimi Grup Müdürü Birger Karlsson ile projeyi hazırlayan İsveç'in İstanbul Başkonsolosluğu çalışanları katıldı.

Yardım paketinin hedefinin, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini hızlandırmak amacıyla Kopenhag kriterlerini tamamlayıcı reformlara hız vermek olduğu bildirildi. Türkiye'de kadınların ekonomik ve siyasi hayata katılımlarının AB ülkelerine kıyasla düşük seviyede kaldığı kaydedilirken, kadınların evlerinde şiddet görmelerinin en önemli sorunlardan olduğuna dikkat çekildi.

Azınlık hakları ile ilgili görüşlere de yer verilen raporda, "Türkiye'nin dini azınlık olarak Ermeniler, Rumlar ve Musevileri tanıdığı" belirtildi, ancak "diğer Hıristiyan gruplar ile Kürt, Roman ve Alevilerin azınlık kabul edilmemesi" eleştirildi. Son yıllarda hükümetin attığı adımlara da dikkat çekilen raporda, değişik dillerde yayın yapan televizyon yayınları ile kanallara vurgu yapıldı.

İsveç'in sağlayacağı maddi kaynakların bir kısmını, Türkiye'de belediyeler gibi resmi kuruluşların yanı sıra Türkiye'deki kurumlarla işbirliği yapan İsveç kuruluşlarının da alabileceği kaydedildi. Üniversite öğrencilerine, İsveç'te ihtisas yapmaları için burs sağlanacağı da açıklandı.

İsveç hükümetinin 2010-2013 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlayıp onay verdiği yardımların yılda toplam 87 milyon İsveç kronuna (yaklaşık 8.5 milyon avro) ulaşacağı açıklandı. 

Toplantıyı, İsveç'teki Türk ve İsveçli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de izledi.

Bu arada, toplantıda konuşan İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda kararlı olduğunu söyledi. Konuşmasında "Neden İsveç Türkiye'ye güçlü destek veriyor?" diye soran Asp, Türkiye'nin bölgede çok önemli güç olduğunu, güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ve Ortadoğu'da önemli bir rol oynadığını, Avrupa Birliği açısından da bölgenin ve Türkiye'nin önemli olduğunu kaydetti.