İsviçre piyasaları altüst etti

İsviçre Merkez Bankası'nın kura sınırlama uygulamasına son vermesinin ardından borsa ve devlet tahvili getirileri sert geriledi, altın 3 ayın zirvesinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) Euro/frank kurunda üç yıldır sürdürdüğü müdahale kuru uygulamasına sürpriz şekilde son vermesinin ardından küresel piyasalar son derece dalgalı seyrediyor. Frank keskin şekilde değer kazanırken, Avrupa'da hisse senetleri ve devlet tahvil getirileri sert düşüş kaydetti.

İsviçre Merkez Bankası'nın  euro/frank kurundaki 1.2 taban seviyesini kaldırmasının ardından piyasaların çalkalandığı birkaç dakika içinde euro/frank kuru 0.8052'ye kadar indikten sonra kısmen toparlandı. Merkez bankasının bu kararı, emtia fiyatlarının istikrar kazanmasıyla küresel piyasalarda görülen toparlanmayı da ortadan kaldırdı. Avrupa genelindeki hisse piyasalarını izleyen FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 2'nin üzerinde gerilerken, İsviçre'nin gösterge endeksi yüzde 8.7 düştü. Yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmeleriyle birlikte Almanya'nın devlet tahvili getirileri tarihi düşük seviye inerken, altın ve Japon yeni de değer kazandı. 

Altın zirve yaptı

Spot altın kazanımlarını yüzde 2 artırarak 12 haftanın en yüksek seviyesi olan 1255 dolar sınırını aştı.  Fransa merkezli IG'nin piyasalar baş analisti Alexandre Baradez, "Son derece şiddetli ve hiç beklenmedik bir hareket. Merkez bankası piyasayı (bu karara) hiç hazırlamadı. Tüm varlık sınıflarında panik yarattı. Hisse piyasalarının seyrinin tamamen merkez bankalarınca belirlendiği bir dönemde, aniden merkez bankalarının para politikasında yanlış kararlar alma  riskini canlandırdı" dedi. Piyasadaki kanıya göre SNB, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) devlet tahvili alımlarına giderek yaklaşması ve yatırımcıların Rusya gibi riskli piyasalardan çıkması sonucunda oluşan frank talebini karşılayamayacak noktaya geldi. 

İsviçre Frankında sert hareket
 
Frank dolar karşısında ise yüzde 25 değer kazanırken, dolar/frank kuru 0.8900'da bulunuyor. SNB, frankın aşırı değerlenmesinin önüne geçmek için Eylül 2011'den bu yana uyguladığı müdahale kuru uygulamasını terk etmesi için yoğun baskı altında bulunuyordu. Söz konusu dönemde euro bölgesinin ekonomik ve siyasi açıdan bulunduğu zor durum yatırımcıların güvenli bir liman olan İsviçre frankına sığınmalarına yol açmıştı. ECB'nin belki de gelecek hafta itibariyle karşılıksız para basmaya başlaması olasılığı ise müdahale kuru uygulamasının kaldırılmasına yönelik SNB üzerindeki baskıyı artırıyordu. İşlemciler SNB'nin son günlerde sıklıkla 1.2009 frank düzeyinden euro aldığını belirttiler. Londra merkezli Jeffries Döviz Stratejisti Jonathan Webb, "Piyasayı tam anlamıyla şaşırtan bir karar" dedi. "SNB büyük ihtimalle ECB'nin gelecek hafta devlet tahvili alacağını düşünüyor. Yunanistan'daki seçimlerin de yaklaştığını düşünürseniz İsviçre (merkez bankasının) euro alması giderek zorlaşacaktı. Sonuçta frankın değerini sınırlamaktan vazgeçip faizi iyice eksiye çektiler. Stop-loss emirleri geçtikten sonra euro/frank kurunun 0.90 ile 1.00 aralığına çekileceğini düşünüyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir