İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano TBMM'de
İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano da siyasi hayatının büyük bir bölümünün parlamentoda geçtiğini belirterek, gittiği ülkelerin Parlamentolarını ziyaret ettiğini bildirdi.
TBMM - İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüştü.
Şahin, Başkanlık Divan Salonundaki görüşmede İtalya heyetini TBMM'de görmekten dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. İtalya'nın Türkiye için güvenilir ve dost ülke olduğunu kaydeden Şahin, köklü ilişkilere sahip iki ülke arasındaki mükemmel olan ilişkilerin, istikrarlı bir şekilde ilerlemekte olduğunu söyledi.
İki ülke arasında Parlamentolararası ilişkilerin önemine değinen Şahin, Türkiye ile İtalya parlamentoları arasında 2005'te protokol imzalandığını bildirdi.
İtalya Temsilciler Meclisi Başkanının kendisini İtalya'ya davet ettiğini ve önümüzdeki aylarda İtalya'yı ziyaret etmeyi düşündüğünü belirten Şahin, bu ziyaretlerle parlamentolararası ilişkilerin daha da geliştirileceğini söyledi.
Şahin, Türkiye'nin AB'ye üyeliği sürecini desteklediğinden dolayı İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano'nun şahsında İtalya'ya teşekkür etti.
Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ilişkilerin de geliştiğine değinen Şahin, "İtalya, Türkiye'nin dünyada en büyük 3. ticaret ortağıdır. Yıllık 19 milyar dolar ticaret hacmimiz var" dedi.
TBMM Başkanı Şahin, 6 Ağustosta iki ülke arasında imzalanan enerji protokolünün ülkeler arasındaki iş birliğini daha da derinleştireceğini kaydetti.
Türkiye-İtalya arasında İzmir'de imzalanan Türkçe ve İtalyanca eğitim veren bir üniversitenin kurulmasının hedeflendiğini de bildiren Şahin, yakın bir tarihte bu anlaşmanın Mecliste imzalanabileceğini, bu anlaşmanın kültürel alandaki ilişkiler için çok önemli olduğunu söyledi.
Şahin, Türkiye ile İtalya'nın Akdeniz havzasında yer alan iki dost ülke olduğuna değinerek, "Bu havzada yaşayan ülkelerin, çözmesi gereken bir takım sorunları vardır. Bu ülkeler, hele AB üyesi veya AB'ye aday ise sorunların çözümü daha da önem arz etmektedir. Kıbrıs, çözülmesi gereken sorunlardan biridir. Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs sorunun müzakere yoluyla Birleşmiş Milletler öncülüğünde çözülmesi için çaba göstermektedir, oyalayıcı bir tutum içinde olan Rum tarafıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine uygulanan izolasyonların kaldırılması konusunda İtalya iş adamlarının orada iş yapmalarını takdirle karşılıyorum" diye konuştu.
Napolitano
İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano da siyasi hayatının büyük bir bölümünün parlamentoda geçtiğini belirterek, gittiği ülkelerin Parlamentolarını ziyaret ettiğini bildirdi.
TBMM'nin işleyiş şekline ait bilgi sahibi olmanın, kendileri için önemine değinen Napolitano, iki ülke parlamentosu arasındaki en büyük farkın tek ve iki oda sistemi olduğunu söyledi.
İtalya Parlamentosunun, Senato ile Temsilciler Meclisi şeklinde iki odalı olduğunu belirten Napolitano, İtalya'da Türkiye'deki gibi tek Meclis, yani tek odalı sisteme geçilmesi için reform çalışmaları bulunduğunu bildirdi.
Bir taslağın, Senato ile Temsilciler Meclisinde ayrı ayrı görüşülmesi nedeniyle kanun çıkarma süresinin uzadığına değinen Napolitano, Senatonun bölgesel veya özerk yerleri temsil etmesi için Almanya veya Fransa modelinin tartışıldığını kaydetti.
TBMM Başkanı Şahin'in "Temsilciler Meclisinde ve Senatoda çıkan kanunların iptaline imkan sağlayan Anayasa Mahkemesi gibi bir sistemin bulunup bulunmadığı" yönündeki sorusunu cevaplandıran Napolitano, Temsilciler Meclisi ile Senatonun kamu icrası ve hükümet uygulamalarına yönelik denetiminin bulunduğunu söyledi.
İtalya'daki sistem hakkında bilgi veren Napolitano, "1948 İtalya Anayasasında yer alan Anayasa Mahkemesinin önemli görevleri bulunmaktadır. Yasalar hakkında en son söz Anayasa Mahkemesine aittir. Yasalar, yargı makamları tarafından Anayasa Mahkemesine götürülebilir. Milletvekillerinin kanunları Anayasa Mahkemesine götürme imkanı yok. Milletvekilleri beyanda bulunabilir, basında yazıp çizebilirler ama Anayasa Mahkemesi dile getirilen bu konuları görüşmez. Bir kanunun görüşülmesi için yargı makamları tarafından dava açılması gerekir" diye konuştu.
Giorgio Napolitano, TBMM Başkanı Şahin'e İtalya'ya yapacağı ziyarette, İtalya'daki yasama sürecini daha yakından öğrenme imkanı bulabileceğini söyledi.
Görüşme, daha sonra basına kapalı sürdü.