İtalya'da 8 yıl sonra bir ilk

İtalya'da Noel Bayramı dolayısıyla tüketim harcamalarında 8 yıl sonra ilk kez atış yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa'da kısa süre öncesine kadar adı ekonomik krizle anılan, Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisine sahip İtalya'da, Noel Bayramı dolayısıyla halkın yaptığı harcamalarda, son 8 yılda ilk kez artış görüldü. 

İtalya Tüketici Hakları Konfederasyonu'nun açıkladığı verilere göre, halkın Noel Bayramı dolayısıyla yaptığı harcamalarda geçen yıla göre yüzde 3,1'lik bir artış yaşandığı, bunun da son 8 yıldır kaydedilen ilk pozitif veri olduğu belirtildi. Bu yıl, hediyelik eşya, ev sektörü, oyuncak, yüksek teknoloji ürünleri ve gıda ürünlerinin alımında artış gözlendiği kaydedildi. 

Seyahatler yüzde 2 düştü

Noel Bayramı vesilesiyle yapılan alışveriş harcamaların artmasına karşılık, bu yılbaşında seyahat edecek İtalyanların oranında geçen yıla göre yüzde 2'lik düşüş olduğu kaydedildi. Bu yılbaşında 4,1 milyon İtalyan'ın yeni yılı evlerinden uzakta karşılayacak. 

La Repubblica gazetesinin konuyla ilgili haberinde, Paris'teki terör saldırılarının ardından yeni bir saldırı endişesiyle İtalyanların bu yılı daha çok evlerinde karşılamaya yöneldiği dile getirildi. 

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de yaptığı açıklamada, parlamentonun 2015'te cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere pek çok önemli yasanın çıkmasında ve bazı vergilerin kaldırılmasında büyük işler yaparak, ülkenin ayağa kalkmasını sağladığını söyledi. Renzi, İtalya için bundan sonra "karaya oturma" riski olmadığının altını çizdi. 

Başbakan Renzi, kısa süre önce katıldığı bir televizyon programında da gelecek yıl gayrısafi milli hasılalarının yüzde 1,5'in üstünde büyüme kaydedeceğini söylemişti.