İtalya'da askerden polise destek

9 kentte üç bin asker, kent güvenliğinin sağlanması konusunda polis ve jandarmaya destek verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - İtalya'da Silvio Berlusconi önderliğindeki hükümetin çıkardığı güvenlik paketi doğrultusunda, kent güvenliğini sağlamak için askerlerin de kullanılmasını öngören düzenleme yürürlüğe girdi.

Roma ve Milano'nun da aralarında bulunduğu dokuz kenti kapsayan uygulama çerçevesinde, Milli Savunma Bakanlığı tarafından tahsis edilen üç bin asker, kent güvenliğinin sağlanması konusunda polis ve jandarmaya destek verecek. İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığının tahsis ettiği askerlerin büyük bölümünü diplomatik temsilciler ve ibadeşaneler gibi hassas hedefler ile göçmen ağırlama merkezlerinin korunmasında görevlendirmeyi kararlaştırdı. Bazı kentlerde de askerler, polis ve jandarmayla birlikte devriye gezecek.

İçişleri Bakanlığı, halen Roma ve Milano'nun yanı sıra Torino, Padova, Verona, Napoli, Bari, Catania ve Palermo'da geçerli olan yeni uygulamayla birlikte kent güvenliğinde iyileşme sağlanmasının amaçlandığını açıkladı. Muhalefet ise hükümetin güvenlik konusunda kaynak artırma yerine, askerleri de devreye sokma yoluna başvurmasını bir göz boyama operasyonu olarak niteledi. Güvenlik sorununun bu şekilde çözümlenemeyeceğini savunan muhalefet yetkilileri, yeni uygulamanın turizmi de olumsuz etkileyebileceğini ileri sürdüler.

Uygulamaya göre, kent güvenliğiyle görevlendirilen askerlerin tutuklama ya da gözaltı yetkisi bulunmuyor. Gözaltı ve tutuklama için, askerlerin yanında polis veya jandarmanın bulunması gerekiyor. Devriye gezme işleminde de askerlerin yer alacağı ekipte mutlaka polis ve jandarmaya yer verilecek. Uygulamanın, Roma Belediyesi tarafından da pek sıcak karşılanmaması dikkati çekti. Belediye yetkilileri, kentin tarihi merkezinde askerlerin istihdam edilmesine gerek olmadığını savunuyor. İtalya'da kent güvenliği normalde, İçişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde polis ve jandarma tarafından sağlanıyor. Bugün yürürlüğe giren uygulama ise yerel yönetimlerin talebi durumunda, mevcut güvenlik birimlerinin ordunun muhtelif birimlerine mensup askerlerle takviye yapılabilmesini mümkün kılıyor.