İtalya’da böcek ilaçlı 92 bin yumurtaya el konuldu
İtalya'nın orta kesimindeki üç çiftlik ve bir paketleme merkezinde zehirli böcek ilacı fipronil bulaşmış 92 bin yumurtaya el konuldu.
Hafta başından bu yana Emilia-Romagna, Marche, Campania, Lazio ve Lombardiya bölgelerinde satışa sunulan yumurta ve yumurtalı ürünlerde fipronil belirleyen jandarma ekipleri, son olarak Ancona ve Viterbo kentlerinde de fipronil içeren binlerce yumurta tespit etti.
Jandarma komutanlarından General Adelmo Lusi, başkent Roma’da yaptığı açıklamada, Jandarmanın sağlık ve hijyen alanlarından sorumlu birimi NAS'ın, Ancona ve Viterbo’da üç çiftlik ve bir paketleme merkezinde yaptığı incelemelerde yumurtalarda fipronile rastladığını kaydetti.
General Lusi, fipronil bulaştığı tespit edilen 92 bin yumurtaya el konulduğunu belirterek 27 bin tavuğun karantinaya alındığını ifade etti.
ANSA ajansının haberinde, NAS ekiplerinin, böcek ilacı tespit edilen çiftlik ve ambalaj merkezlerine yönelik idari işlem başlatılmasını değerlendirdiği, söz konusu işletmelerin ruhsatlarını kaybedebileceği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı, hafta başında ülke genelinde incelenen 114 numuneden 2 tanesinde zehirli böcek ilacı tespit edildiğini kamuoyuna açıklamıştı.
Fransa toplatılan ürünler listesini güncelledi
Bu arada Fransa Tarım Bakanlığı, böcek ilaçlı yumurta krizi nedeniyle piyasadan toplatılan ürünler listesini güncelledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hollanda ve Belçika'dan getirilen yumurtalarla Fransa'da üretilen 4 farklı marka makarnanın da listeye eklendiğini açıkladı.
Fransız Kamuoyu Araştırmaları Enstitüsünün (IFOP) yaptığı ve dün açıklanan ankette, Fransızların yüzde 42'sinin skandal nedeniyle kaygılı olduğu ve yumurtalı ürünleri tüketmeye mesafeli durdukları açıklanmıştı.
Hollanda, Fransa, Almanya ve Belçika'da yumurtalarda fipronil adlı böcek ilacının tespit edilmesinin ardından Avrupa’da ay başında patlak veren kriz, ihracat dolayısıyla Asya'daki bazı ülkeler dahil 19 ülkeye yayılmıştı. Hızla büyüyen yumurta krizi sonucu milyonlarca yumurta süpermarket rafları ve depolardan alınarak imha edilirken, Avrupa genelinde ise 150 çiftliğin geçici olarak kapatılmasına karar verilmişti.