İyimser olmak için çok erken

Avrupa Merkez Başkanı Draghi borç krizine ilişkin mutlak anlamda iyimser olmak için çok erken dedi. Başkan ECB'nin oluşturduğu likiditeden kaynaklanan enflasyon riski olmadığını öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nde süregelen borç krizinin sona ermesi ve bölgenin ekonomik görünümüne ilişkin mutlak anlamda iyimser olmak için çok erken olduğunu söyledi. Draghi, Berlin'de yaptığı açıklamada, "İnsanlar iyimser olduğumu düşünüyorlar. Bir kaç ay öncesiyle kıyaslandığında görece olarak daha iyimserim ancak mutlak anlamda iyimser değilim. Bunun için çok erken" dedi.

Euro Bölgesi'nin tamamında ekonomik faaliyetlerde ve finansal piyasalarda istikrar işaretleri görüldüğünü yineleyen Draghi, ancak bunun çok düşük seviyelerde olduğuna dikkati çekti. Bölge üyesi ülkelere bir kez daha çabalarını yoğunlaştırma çağrısında bulunan Draghi, mevcut durumun, mali konsolidasyon sağlamak, istihdamı artırmak ve rekabetçiliği geliştirmek için hükümetlere fırsat yarattığını vurguladı.

Konuşmasında İtalya ve İspanya'ya da değinen ECB Başkanı, her iki ülkede de önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Draghi, ECB'nin iki kez düzenlediği uzun vadeli refinansman operasyonundan kaynaklanan enflasyonist bir tehdit olmadığına dikkati çekerek, enflasyonist risklerin artması halinde Avrupa Merkez Bankası'nın derhal harekete geçeceğini belirtti. Bölgedeki bankaların istikrar kazanmakta olduğuna işaret eden Draghi, bankaların daha fazla güçlenmek için karlarını korumaları ve temettü ile ikramiye tutarını azaltmaları tavsiyesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası, ilki 21 Aralık'ta ikincisi 29 Şubat'ta olmak üzere düzenlediği Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) kapsamında Euro Bölgesi bankalarına 3 yıl vadeyle yaklaşık 1 trilyon Euro tutarında kredi imkanı sağlamıştı. Enerji fiyatları, Şubat ayında Euro Bölgesi'nde enflasyon oranının yüzde 2,7'ye ulaşmasına yol açtı. Almanya'da pek çok kişi ECB'nin bankalara sağladığı uzun vadeli kredi operasyonlarının da enflasyonist baskı oluşturduğundan endişe duyuyor.

Likiditeden kaynaklanan enflasyon riski yok

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın gerçekleştirdiği bir trilyon euroluk fonlama operasyonunun enflasyonu yükseltebileceği yönünde Almanya'nın endişelerini gidermek için, operasyon sonrası para piyasalarında görülen iyileşmenin fiyat istikrarı karşısında risk oluşturmadığını söyledi. ECB geçen aylarda gerçekleştirdiği likidite sağlama amaçlı iki ayrı ihaleyle finans piyasalarına 1 trilyon euronun üzerinde kaynak sağlamıştı.  Almanya'nın öncülüğüne bir grup ECB yetkilisi, bankanın uygulamakta olduğu destek tedbirlerinden çıkmaya hazırlanması için çaba gösteriyor.

Almanya'daki enflasyon endişelerini gidermek amaçlı bazı girişimlerde bulunan Draghi dün de Berlin'de yaptığı bir konuşmada, "Merkez bankasının sağladığı likidite artışı yüzünden değil, ancak para ve kredi arzında sürekli ve güçlü bir artış olduğunda enflasyon ve varlık fiyatlarının bundan etkilenmesini beklemeliyiz" dedi. "Orta vadede fiyat istikrarının karşısındaki tehditler konusunda sürekli tetikteyiz. Euro bölgesinde yaşayan vatandaşlar orta vadede fiyat istikrarı sağlama hedefimizden - ve bunun için gerekli olan bütün araçlara sahip olduğumuzdan emin olabilirler".

 (AA) (Reuters)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir