Japon elektronik devleri kârda

Sony, Toshiba, Panasonic ve Sharp yılın ikinci çeyreğini olumlu kapattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO  - Japon elektronik devlerinden Sony, Toshiba, Panasonic ve Sharp yılın ikinci çeyreğinde gelirlerini artırarak, bilançolarına ‘net kar’ yazdılar.

Sony, Nisan-Haziran aylarını kapsayan 2. çeyrekte 25,7 milyar yen (294 milyon dolar) net kar elde etti. Şirketin karının artmasında PlayStation 3 oyun konsollarına, kişisel bilgisayarlara ve televizyonlara olan güçlü talebin etkisi oldu. Sony'nin gelirleri ise yüzde 3,8 artarak 1,66 trilyon yene ulaştı.

Toshiba 5.3 milyon kâra geçti

Toshiba ise Nisan-Haziran çeyreğinde 5,3 milyon dolar (466 milyon yen) net kar elde etti. Şirket, geçen yıl söz konusu dönemde 57,8 milyar yen zarar açıklamıştı. Toshiba'nın gelirleri, söz konusu çeyrekte yüzde 10 artarak 1,5 trilyon yene ulaştı. Şirketin gelirlerinin yüzde 60'ı Japonya dışından geliyor.

Panasonic gelirini yüzde 35 artırdı

Geçen yılın 2. çeyreğinde 53 milyar yen zarar eden Panasonic de bu yıl söz konusu dönemde 43,7 milyar yen (502 milyon dolar) kar etti. Osaka merkezli şirketin çeyrek yıl gelirleri ise yüzde 35 artarak 2,161 trilyon yene (24,8 milyar dolar) ulaştı. Şirketin gelirlerinin artmasında, düz-panel ekran televizyonlar, klimalar, değiştirilebilir bataryalar, yarı iletkenler ve güneş panelleri satışlarının etkisi oldu. 

Tasarruf tedbirleri Sharp'a yaradı

Dünyanın en büyük LCD televizyon üreticilerinden biri olan Japon Sharp ise Nisan-Haziran aylarını kapsayan çeyrekte 10,7 milyar yen (122,9 milyon dolar) kar elde etti. Şirket, geçen yıl söz konusu dönemde 25,2 milyar yen zarar açıklamıştı. Sharp'ın gelirleri yılın 2. çeyreğinde yüzde 24 artarak 741,6 milyar yene ulaştı. Küresel ekonomik yavaşlamayla başa çıkmak için Sharp, şirket genelinde maliyet azaltıcı önlemler uyguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir