Japonya 4. çeyrek büyümesini aşağı revize etti

Japonya 4. çeyrek büyümesini aşağı yönlü revize ederek yüzde 1'den yüzde 0.7'ye indirdi ve ülkenin cari açığı ocakta rekor düzeye genişledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japon ekonoisi 4. çeyrekte yıllık bazda ilk tahminlerin altında büyürken, ülkenin cari açığı ocakta rekor düzeye çıkarak satış vergisi artışının öncesinde Abenomi'nin karşısındaki zorluklara dikkat çekti.

Tokyo'daki Kabine Ofisi, ilk tahminlere göre beklentinin yarısında altında kalan 4. çeyrek büyümesini aşağı yönlü revize ederek yüzde 1'den yüzde 0.7'ye indirdi. Ülkenin maliye bakanlığı da cari açığın 1.59 trilyon yene genişlediğini açıkladı. Japonya'nın 1985'ten bu yana hesaplanan cari açığı rekora işaret etti.

Büyümenin nisandaki satış vergisi artışının öncesinde bu çeyrekte büyümesi beklense de Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin nisan-haziran döneminde beklenen daralmada ülkesini idare etmesi gerekiyor. Japon başbakanın Haziran'da büyüme tedbirlerini detaylandırması beklenirken, ekonomistler dünyanın en büyük 3. ekonomisinin yüzde 2 enflasyon hedefini desteklemesi için Japonya Merkez Bankası'nın öngörülmedik teşviklerini genişleteceğini öngörüyor.

Sermaye harcamalarının zayıf kaldığını söyleyen Tokyo'daki Itochu Corp.'un başekonomisti Yoshimasa Maruyama, "İhracatın toparlanmayı desteklemek için geri gelmiyor ve bu cephelerde destek olmadan Japon ekonomisi 2. çeyrekte ciddi ölçüde daralacak" dedi. Maruyama ayrıca satış vergisinin negatif etkilerinin BOJ ve hükümetin tahminlerinin üzerinde olabileceğini dile getirdi.

Topix Endeksi büyümenin aşağı revize edilmesinin ardından 5 gündür ilk kez düştü ve Tokyo saati ile 10.04'de yüzde 0.5 aşağıda seyretti. Yen, dolar karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 103.12'den işlem gördü.