Japonya Başbakanı'na 'siyasi ayrıcalık' suçlaması

Japonya'da ski bakanlık bürokratı, Başbakan Abe'yi, arkadaşının üniversitesinin yeni fakültesine onay verilmesi için nüfuzunu kullanmakla suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya'da eski üst düzey bürokrat, Başbakan Şinzo Abe'yi, arkadaşının sahibi olduğu üniversitenin yeni kurulacak fakültesine onay verilmesi için bakanlık üzerinde nüfuz kullanmakla suçladı.

Eski Eğitim Bakan Yardımcısı Kihei Maekawa, parlamento komitesine verdiği ifadede, Başbakanlık ofisinin, Abe'nin yakın arkadaşı Kotaro Kake'nin sahibi olduğu Kake Eğitim Enstitüsünün Japonya'nın batısındaki Imabari kentinde kurmayı planladığı veterinerlik fakültesine onay verilmesi için bürokratlara baskı yaptığını iddia etti.

Maekawa, Başbakanlık ofisi yetkililerinin özel ekonomik bölge içinde yer aldığı için kabine ofisinin ilgi alanında olan fakülteye onay verilmesi için bakanlığa resmi yazılar gönderdiğini ve bu yazılarda "ofisimizin en yüksek makamından arz edildiği üzere", "Başbakanımızın arzusuna uygun olarak" gibi ifadelerle onayın Abe tarafından istendiğinin vurgulandığını belirtti.

Maekawa, bu tür baskılar sebebiyle fakülteye verilecek onay için yürütülen gözden geçirme sürecinin "şüpheli" hale geldiğini kaydetti.

Başbakan Abe'nin daha önce de Osaka'da düşük bedelle satın aldığı hazineye ait arazide özel ilköğretim okulu kurmayı planlayan Moritomo Gakuen adlı bir girişimciyle yakınlığı gündeme getirilmiş ve Abe'nin eşi Akie'nin söz konusu okulun onursal müdürü olacağı iddia edilmişti.

Portekiz'de üç bakan maça gittikleri için istifa ettiPortekiz'de üç bakan maça gittikleri için istifa etti