Japonya, Güney Kore'ye tazminat ödeyecek

İki ülke arasında Kore Yarımadası'nın işgali ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon askerler tarafından köle olarak kullanılan kadınlarla ilgili uzlaşma sağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya ve Güney Kore, savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan kadınlar konusunda anlaşmaya vardı. Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın Güney Kore ziyareti sırasında varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin köle olarak kullanılan kadınlardan özür dilemesi ve 8,3 milyon dolarlık yardım fonu ödenmesi öngörülüyor.  

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Kişida ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Japonya'nın verdiği sözleri dürüstçe yerine getirmesi halinde anlaşmanın nihai ve değiştirilemez olduğunu kaydetti. 

Kişida, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, konunun hassasiyetine dikkati çekerek "İkili ilişkilerin normalleşmesinin 50. yılında, ilerleme sağlayabilmek için son ana kadar elimden gelenin en iyisini yapacağım" ifadesini kullanmıştı. 

Her hafta protesto ediliyor

Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yıllarında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı. Savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan sadece 50'si şu anda hayatta. Mağduriyetlerinin hala devam ettiğini belirten kadınlar, her hafta Japonya'nın Seul Büyükelçiliği önünde protesto düzenliyor. 

Eski Japonya Başbakanı Tomiçi Murayama, 1990'larda iktidarda bulunduğu dönemde İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşananlar için özür dilemişti. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye da Koreli kadınlardan özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi için Japon yetkililere çağrıda bulunmuştu. 

Japonya, 1965'te imzalanan anlaşmayla Kore'yi işgal ettiği dönemle ilgili tüm tazminat konularının çözüldüğünü ileri sürüyor. Güney Kore ise bazı vatandaşlarının seks kölesi olarak kullanılması da dahil işlenen savaş suçlarının yeniden ele alınması gerektiğini savunuyor.