Japonya'da ihracatı yarı yarıya azaldı

Maliye Bakanlığı, şubat ayında ihracatın bir yıl önce aynı döneme göre beklentiler doğrultusunda yüzde 49,4 düştüğünü açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKYO - Japonya'nın ihracatı geçen ay, bir önceki yılın aynı ayına göre yarı yarıya azaldı.

Maliye Bakanlığı, şubat ayında ihracatın bir yıl önce aynı döneme göre beklentiler doğrultusunda yüzde 49,4 düştüğünü açıkladı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisinin ihracatı, özellikle otomotiv ihracatının Avrupa ve ABD'ye gerilemesi nedeniyle kayıtların tutulduğu 1980 yılından bu yana en hızlı düşüşü gösterdi.

Küresel ekonomik krizin tüketicilerin maliyetleri kısmak için kemerleri sıkmasına yol açmasından önemli oranda etkilenen Japonya'nın ocak ayındaki ihracatı da yıllık bazda yüzde 45,7 gerilemişti.

Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen otomotiv ihracatı şubat ayında yüzde 70 azaldı. Japonya'nın Asya'ya ihracatı şubatta yüzde 46, AB ülkelerine yüzde 55 ve ABD'ye yüzde 58 düştü.

Japonya'nın aynı ayda ithalatı ise bir yıl önce aynı döneme göre yüzde 43 düştü. Böylece son beş ayda ilk kez Japonya 841 milyon dolar ticaret fazlası verdi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin durgunlukla mücadele eden Japonya, geçen yılın son çeyreğinde yıllık yüzde 12,1 daralmıştı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Japonya'nın bu yıl yüzde 5,8 daralmasını beklerken, birçok ekonomist ekonominin daha fazla küçüleceğini tahmin ediyor.

Japon medyasına göre, hükümet üçüncü ekonomiyi teşvik paketi üzerinde çalışırken, bu paketin yaklaşık 200 milyar dolar olacağı sanılıyor.