Japonya'da Şubat ayı enflasyonu değişmedi

Satış vergisi artışının öncesinde Japonya'da enflasyon Şubat'ta aynı seviyede kalırken, perakende satışlar yavaşladı; işsizlik geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO- Deflasyondan çıkış mücadelesi veren Japonya'da, Japonya Merkez Bankası'nın yüzde 2 fiyat artışı hedefini yerine getirmesini tehdit edebilecek olan satış vergilerinin önümüzdeki hafta yükseltilmesinin öncesinde enflasyon Şubat'ta beklentiler dahilinde, bir değişiklik göstermedi.

Tokyo'da istatistik bürosunun verilerine göre taze gıda hariç tüketici fiyatları Şubat'ta yıllık bazda yüzde 1.3 hızlanarak, Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin medyan tahminine paralel geldi. Ülkede hanehalkı harcamaları 6 aydır ilk kez düştü ve perakende satışlar yavaşladı; işsizlik oranı ise yüzde 3.7'den yüzde 3.6'ya geriledi.

Nisan'da devreye girecek yüzde 3'lük vergi artışının ardından harcamanın yavaşlamasıyla dünyanın en büyük 3. ekonomisinin 2. çeyrekte daralacağı tahmin ediliyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ülkeyi bu dönemden sonra idare etmesi gereliyor. Abe'nin danışmanlarından biri, merkez bankasının Mayıs'ta ek teşvik tedbirlerine karar verebileceğini söyledi. 

Royal Bank of Scotland Group Plc'nin başekonomisti Junko Nishioka, BOJ'un erinden gecinde enflasyon rakamlarını desteklemek için harekete geçmeye ikna olacağını öngördü. 

Eski bir BOJ yetkilisi olan Nishioka, çekirdek enflasyonun muhtemelen yüzde 1.2'lerde olacağı tahmininde bulundu.