Japonya'da kabine revizyonu gündemde

Japonya Başbakanı Abe, düşen oy oranlarına önlem olarak kabine değişikliği planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, ağustos başında kabinede ve parti liderleri arasında değişikliğe giderek, Tokyo meclis seçiminde uğradığı tarihi kayıplardan sonra 2012'de ikinci kez iktidara gelişinden bu yana aldığı en düşük halk desteğini yükseltmeye çalışacağı bildiriliyor.

Geçen hafta deneyimsiz bir siyasi partinin Abe'ye yaşattığı oy kaybı, iktidarda beşinci yılını süren başbakanın gücünün hâlâ kırılgan olduğunu vurguluyor.

Bugün açıklanan kamuoyu yoklamalarından biri, Abe'nin bir ay önce yüzde 49 olan oy desteğinin yüzde 36'ya düşerek, 2012'de iktidara gelişinden bu yana aldığı en düşük desteği gösteriyor.

Seçmenin algısında, Abe'nin ve baş kabine sekreteri Yoshihide Suga'nın kibirli tavırlarına karşı duyulan tepkinin ertili olduğu belirtliyor.

Sözkonusu anket, muhafazakar Yomiuri Shimbun gazetesi tarafından yapıldı.

Seçmenin yüzde 60'ı desteklemiyor

Liberal Asahi gazetesinde yer alan bir başka anket, bir önceki hafta yüzde 38 olan desteğin yüzde 33'e düştüğünü ve seçmenin yüzde 60'ının Abe'nin kabinesini desteklemediğini gösterdi.

Suga yaptığı basın toplantısında, Abe'nin bu verilerden haberdar olduğunu söyledi.

'Gelecek ay değişiklik yapılacak'

G20 liderler zirvesi için Avrupa'ya giden Abe, yanındaki medya mensuplarına, ağustos ayında kabinede ve iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) içinde yapılmasnı planlanan değişiklikte, önemli mevkilerdeki bazı yetkilileri yerinde tutacağını söyledi.

Jiji haber ajansı Abe'nin Stockholm'de, "LDP liderliği ve kabine üyeleri arasında, halkın duygularını dikkate alarak gelecek ay değişiklik yapacağım" dediğini duyurdu.

Siyasi gaflar yapan Inada uzaklaştırılacak

Japon medyasına göre Abe'nin bu sözleri, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Taro Aso'yu, Suga'yı ve partinin ikinci ismi olan Toshihiro Nikai'yi görevlerinde tutacağını ancak sık sık siyasi gaflar yapan Savunma Bakanı Tomomi Inada'yı uzaklaştıracağını gösteriyor.

Bir yıl önce, Abe'nin partisi, ekonomi politikaları ve ülkenin savaş sonrası anayasasını yeniden ele alacağı kaygılarına rağmen, parlamentonun üst meclisi için yapılan seçimleri ezici çoğunlukla kazanmıştı.