JP Morgan, faizde değişiklik beklemiyor

Şirket, TCMB'nin faiz toplantısı ardınan enflasyon tehdidine dikkat çekebileceğini tahmin ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - JP Morgan tarafından yayınlanan bir raporda TCMB'nin bugün yapılacak olan PPK toplantısına ilişkin değerlendirmelere yer verildi. JP Morgan TCMB'nin faiz oranlarını değiştirmeyeceğini, ancak enflayon konusunda daha endişeli bir ton kullanabileceğini öngördü.

JP Morgan'ın raporunda şöyle denildi:

- TCMB'nin bugünkü toplantısında faiz oranlarını yüzde 6.5 seviyesinde tutarak değiştirmeyeceği yönündeki beklenti genele yayılmış durumda.

- Faiz oranı kararı yerel saat ile 19:00'da açıklanacak ve bir sayfalık açıklama notu bütün dikkatleri üzerinde toplayacak.

- Çekirdek TÜFE istikrarlı yapısını sürdürüyor ve yıllık yüzde 4 seviyesinde seyrediyor. Yıllık TÜFE Şubat ayında yüzde 10.1 seviyesine yükseldi TCMB'nin hedefi ise yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.

- Bununla birlikte dezenflasyon süreci konusunda yapıcı tavrımızı koruyoruz. Daha önce yaptığımız duyuruda yıllık TÜFE beklentimizi yüzde 6.3 artıştan yüzde 7 artışa revize etmiştik. Bu durumda gıda fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirtmiştik.

- TCMB ciddi bir ikilem ile karşı karşıya İç talepteki toparlanma çok yavaş bir seyir izliyor. Eğer TCMB faiz oranlarını artıracak olursa bu durum kırılgan olan toparlanmayı durdurabilir. Eğer hiç bir şey yapılmayacak olursa bu takdirde de bankanın kredibilitesi sarsılabilir.

- Bizim görüşümüze göre TCMB son gelişmeleri ciddiye aldığını göstermek ve gerek duyulması halinde kredibilitesini güçlendirecek yönde adımlar atacağını göstermek zorunda.

- Bu nedenle bizim beklentimiz; enflasyon konusunda daha belirgin bir vurgulama ancak faizlerde değişiklik yapılmaması yönünde oluşuyor.

- Biz TCMB'nin daha önce kullandığı "Faiz oranlarının uzun bir süre düşük seviyelerde tutulması gerekiyor" ifadesenin tekrarlanmasını ancak TCMB'nin enflasyona dair gelişmeleri yakında izleyeceği yönünde bir ifadenin bugünkü açıklamaya eklenmesini bekliyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir