JP Morgan: Sanayi üretiminde artış, faize yansımaz

Bankaya göre veriler, TCMB'nin daha dikkatli bir tutum izlemesine neden olabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - JP Morgan tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de açıklanan sanayi üretimi verileri ele alındı. Açıklanan sanayi üretimi verilerinin TCMB'nin daha dikkatli bir tutum izlemesine neden olacağı ancak, bunun faiz artırımına neden olacak seviyelerde olmayacağı ifade edildi.

JP Morgan'ın raporunda şu ifadeler yer aldı:

- Sanayi üretimi ocak ayında yüzde 12.1 oranında artış gösterdi. Ancak bu oran piyasa beklentilerinin oluştuğu yüzde 15.9 ve bizim beklentimiz olan yüzde 17.4 oranındaki artışın altında kaldı.

- Bu iki haneli büyüme oranı büyük ölçüde baz etkisinden kaynaklandı.

- Mevsimsel olarak düzeltilmiş ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise sanayi üretimi ocak ayında ancak yüzde 0.3 oranında bir artış gösterebildi.

- Bu gelişme ekonomik aktivite dip seviyelerden yukarı dönmeye başlamış olsa dahi toparlanmanın kademeli olacağı yönündeki beklentimizi destekliyor.

- Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde 2010 GSYİH artış beklentimizi yüzde 5'ten yüzde 4.3'e düşürmüştük.

- Ocak ayı verisi ayrıca TCMB'nin kademeli toparlanma senaryosu ile de uyumlu görünüyor. Bugün açıklanan verinin TMCB politikaları üzerinde yapacağı etkinin faiz oranlarını değiştirmeme kararını güçlendirmesi yönünde olacak.

- TCMB halen ciddi bir politik ikilemle karşı karşıya zira işlenmemiş gıda fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşanıyor.

- İç talepteki toparlanma yavaş seyrediyor ve TCMB faiz oranlarını artıracak olursa bu talebi öldürme riski ile karşı karşıya olabilir. Eğer bir değişiklik yapılmazsa bu kez enflasyon riski nedeniyle TCMB'nin kredibilitesi etkilenebilir.

- Bizim görüşümüze göre TCMB son gelişmeleri ciddiye aldığını göstermeli ve ihtiyaç olursa kredibilitesini koruyacak adımları atacağını hissettirmeli

-Bu gelişmeler ışığında TCMB'den daha dikkatli bir tavır bekliyoruz. Ancak önümüzdeki toplantıda bir faiz artırımı öngörmüyoruz"

Bu konularda ilginizi çekebilir