Juppe: Elimi uzatıyorum

Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, yasayı desteklemediğini belirterek, 'itidal'çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PARİS - Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, senatoda kabul edilen yasayla ilgili olarak Ankara'dan gelen sert tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, "Türkiye'yi soğukkanlı olmaya davet ettiğini" söyledi.
Juppe, yasaya sıcak bakmadığını daha önce açık bir şekilde dile getirmiş, ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ısrarı üzerine sessiz kalmayı tercih etmişti.
"Canal plus" televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Juppe, "Türk dostlarımı soğukkanlı olmaya davet ediyorum ve bu büyük ülkeye, ekonomik ve siyasi bu büyük güce elimi uzatıyorum" ifadesini kullandı.
Juppe, Türkiye ve Fransa'nın iyi ilişkilere ihtiyacı olduğunu belirterek, Ankara ile yapıcı ilişkilerin tekrar oluşturulacağı inancında olduğunu kaydetti.
Fransız bakan, "Ben elimi uzatıyorum. Umut ederim ki bir gün karşılığı gelir. İtidal çağrısı yapıyorum. Türkiye'de bir çok Fransız şirketi var. Bizim Türkiye ile önemli ticari ve ekonomik ilişkilerimiz var. Bizim Türkiye'ye, Türkiye'nin bize ihtiyacı var. Ben gerçekçiliğin, duyguların üstesinden geleceğine inanıyorum" diye konuştu.
Kendisinin dışişleri bakanı sıfatıyla bu tür bir yasayı uygun bulmadığını hatırlatan Juppe, bu konuda daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.
Ermenistan yasadan memnun 
Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ise yazılı açıklama yayımlayarak, Fransa'ya "şükranlarını sundu." 
Nalbanyan açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Bugün sadece Ermenistan-Fransa ilişkileri açısından değil, dünyada insan haklarının korunması açısından da tarihe altın harflerle yazılacaktır. Bu kararlarından dolayı Fransa Cumhurbaşkanı, Senatosu, Ulusal Meclisi ve hükümetine şükranlarımı sunmak istiyorum."
Fransız gazeteler iç sayfalarda gördü
Fransız gazeteler cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili gelişmeleri bugün birinci sayfadan okuyucularına duyururken, senatoda geç saatte kabul edilen yasa ile ilgili haberler iç sayfalarda yer bulabildi.
Liberation gazetesi, "gerek merkez sağ, gerek merkez sol partilerin yasayı destekleme konusunda ikiye bölündükleri" yorumunu yaparak, iktidar partisinden ve sosyalist partiden bir grup senatörün yasaya karşı çıkmasına dikkat çekti.
Yasaya tarihçi ve hukukçuların da karşı çıktığını hatırlatan gazete, senato genel kurulunun 7,5 saat süreyle canlı bir tartışmaya ev sahipliği yaptığını yazdı.
Le Figaro gazetesi de iç sayfadan gördüğü haberde, yasanının hazırlanış sürecine geniş yer verirken, yasaya ilişkin Fransa'daki tartışmaları ayrıntılı bir şekilde aktardı.
Le Figaro, yasanın aleyhinde ve lehinde Fransa'daki Türk ve Ermenilerin gösterilerine yer verdiği haberde, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kanunlar komisyonunun da yasaya şiddetle karşı çıktığını okurlarına duyurdu.
Le Figaro, senato genel kurulunda hükümetin, yasanın çıkması için gösterdiği çabaya da dikkat çekti.
Le Parisien gazetesi, yasanın iki ülke arasındaki krizi derinleştireceği yorumunu yaparken, yasanın senatoda bütün partilerin içinde görüş ayrılıklarına yol açtığını yazdı.
Fransız televizyon ve radyo haber kanalları da senatonun yasayı kabul etmesine ilişkin haberlerini geniş bir şekilde izleyenlerine aktardı.
Bu konularda ilginizi çekebilir