Kaçırılan Türk gözlemci serbest

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından kaçırılan AGİT gözlemcisi Memet Kılıç, serbest bırakıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DONETSK - Ukrayna'nın doğusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gözlem misyonu çerçevesinde görev yaparken ayrılıkçılar tarafından 26 Mayıs'ta kaçırılan Memet Kılıç ve diğer bazı gözlemciler serbest bırakıldı.  

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kılıç ve kaçırılan diğer bazı Avrupalı gözlemciler, ayrılıkçılar tarafından gece yarısı Donetsk'in merkezinde bir otele getirilerek AGİT yetkililerine teslim edildi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) personeli Kılıç'ın, diğer gözlemcilerle birkaç saat içinde Ukrayna'nın batısındaki daha güvenli bir ile nakledilmeleri ve oradan Kiev'e geçmeleri bekleniyor. 

Donetsk'te görev yapan AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu üyesi 4 gözlemci, 26 Mayıs 2014'te akşam saatlerinde bölgedeki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler tarafından kaçırılmıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, gözlemcilerin salıverilmesi için yoğun girişimlerde bulunmuştu.

"Telefonda görüştüm"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından yaptığı açıklamada AGİT gözlemcisi Kılıç'ın yoğun girişimler sonucu serbest kaldığını belirterek, "Kendisi ile az önce telefonda görüştüm. Bu süreçte büyük bir olgunluk içinde bekleyen eşi Zehra Hanım ile de konuşarak güzel haberi ilettim" dedi.

Kılıç'ı bir an önce ailesine kavuşturmak için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Davutoğlu, AGİT gözlemcisine ve ailesine geçmiş olsun dileklerini iletti.

AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan'a da bu süreçteki yoğun gayretlerinden dolayı teşekkür eden Davutoğlu, "İnşallah Irak'tan da güzel haberler alabilmek için tüm kurumlarımız çalışmalarını aralıksız sürdürüyor" diye ekledi.

Kılıç: Mutluyum, sevdiklerime kavuşacağım

Kılıç, ayrılıkçılar tarafından AGİT yetkililerine teslim edilmek için getirildiği Donestsk'teki otelde konuştu.

Sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Kılıç, "Mutluyum, sevdiklerime kavuşacağım. Sağlık durumun gayet iyi" dedi.

Serbest bırakıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendisini telefonla aradığını bildiren Kılıç, "Bizim için çok emek harcandı, herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Eşi Zehra Kılıç: Rüyada gibiyim

AGİT personeli Mehmet Kılıç’ın eşi Zehra Kılıç, eşinin erken saatlerde kendisini arayıp mutlu haberi verdiğini belirterek, "İnanın rüyada gibiyim" dedi.

Zehra Kılıç, çok zor günler geçirdiklerini ancak eşinin ramazan arifesinde Türkiye’ye dönecek olmasından çok mutlu olduklarını söyledi.

Eşinin kendisini sabah saatlerinde telefonla aradığını ve Viyana üzerinden Türkiye'ye döneceği müjdesini verdiğini anlatan Kılıç, Ukrayna’daki elçiliğin de eşinin abisini arayarak konuya ilişkin bilgilendirdiğini aktardı.

Kılıç, “İnanın rüyada gibiyiz. Telefonda ne konuştuğumuzu bile hatırlamıyorum. Son ana kadar bana serbest bırakılacağından haberdar olmadığını ve sadece yer değiştirdiklerini zannettiklerini anlattı" ifadelerini kullandı.

Eşinin kendisini otelden aradığına ve cep telefonu olmadığını söylediğine değinen Zehra Kılıç, bu nedenle ondan gelecek haberi beklediğini kaydetti. 

Kılıç, eşinin özgürlüğüne kavuşması sürecinde emeği geçen herkese çok teşekkür etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir