Kaçırmamamız gereken bir fırsat

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin’le yürütülen barış müzakerelerinin kaçırılmaması gereken çok büyük bir fırsat olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS- İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’u kabul etti.

Schulz'u kabulü öncesi açıklama yapan Peres, Filistin’le yürütülen barış müzakereleri için “Kerry’nin çabalarına ve ona olan sizin desteğinize minnettarız. Bu,  kaçırmamamız gereken çok büyük bir fırsat” dedi.

Filistin -İsrail barış görüşmeleri veİsrail-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin masaya yatırıldığı ziyarette Peres, konuğu Schulz’a, “Niyetimiz barış içinde yaşamak, sadece diplomatik açıdan değil ekonomik olarak da” diye konuştu.

Peres, AB’nin barış müzakerelerindeki rolü için de şunları kaydetti :

“Hayati bir dönemde barış için devam eden ilginize teşekkür ediyorum. Müzakere ediyoruz, çünkü anlaşamadıklarımız var. Biz, tüm bu farklılıkların üstesinden gelmek için büyük bir çaba harcıyoruz. Anlaşmaya varmamız halinde AB’nin bize ve Filistinlilere sunduğu özel statüyü memnuniyetle karşılıyoruz. Kerry’nin çabalarına ve ona olan sizin desteğinize minnettarız. Bu, kaçırmamamız gereken çok büyük bir fırsat.”

Peres ayrıca Schulz'un İsrail Meclisi Knesset’deki yaptığı konuşması sırasında söylemiş olduğu “teröristler kendi geleceklerini ve kendi uluslarını yok ediyorlar” sözlerine de destek verdi.

Konuk AP Başkanı Schulz da İsrail ve Avrupa Birliği arasında ekonomik, bilimsel ve akademik açıdan işbirliğinin daha da derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Schulz, "AB tarafından, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin barış çabalarına destek verdiği sırada barışa verilen desteği artırmak için bölgedeki insanların günlük yaşamlarını geliştirmeye yönelik yoğun bir biçimde yatırım yapıldı” dedi.

AB üyesi bazı ülkelerin son zamanlarda İsrail'e yönelik aldığı ekonomik boykot kararlarının ardından gelen ziyaret, İsrail tarafında oldukça önemle karşılandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir