Kaddafi'nin petrol planı

Amerikalı köşe yazarı Bear, Kaddafi'nin Libya'daki petrol tesislerine sabotaj düzenlenmesi emrini verdiğini ileri sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABLUS - Libya'daki olayların ardından tırmanışa geçen petrol fiyatları birçok ülkeyi kara kara düşündürürken, Muammer Kaddafi'nin bu durumu daha da vahim hale getirecek bir planının olduğu iddiası ortalığı karıştırdı.

Amerikan Time dergisinin, eski CIA mensubu istihbarat uzmanı köşe yazarı Robert Bear, Kaddafi'nin, kendisine sadık birliklere, "ülkedeki petrol tesislerine sabotaj düzenlenmesi emri verdiğini" iddia etti.

Bear, yazısında, "Libya'daki kaynaklarına göre, Kaddafi'nin çevresinde, 45 bin kişilik düzenli ordudan, kendisine sadık sadece 5000 kişilik bir güvenlik gücünün kaldığını" kaydetti. Yazarın kaynaklarına göre, Kaddafi, ülkedeki kaosu körüklemek için, aşırı dinci militanların hapisten çıkarılmaları yönünde de emir verdi.

Şiddet olaylarında 300 kişi öldü

Libya makamlarının resmi açıklamasına göre, ülkedeki rejime karşı ayaklanmayla birlikte ortaya çıkan şiddet olaylarında 242 sivil ve 58 asker hayatını kaybetti.

Bombalamayı reddedip paraşütle atladılar

Libya hava kuvvetlerine ait bir uçak, pilotların Bingazi'yi bombalama emrini reddederek paraşütle atlamasının ardından düştü.

Libya'nın Kurina gazetesinin internet sitesinde yer alan ve askeri bir kaynağa dayandırılarak verilen haberde, kaptan pilot Attia Abdül Salim el Abdali ve yardımcı pilot Ali Ömer Kaddafi, Bingazi'yi bombalama emri aldı. Emri yerine getirmeyi reddeden pilotlar, uçaktan paraşütle atladı. Pilotların uçaktan atlamasının ardından uçak Bingazi yakınlarında düştü.

Silah satışları askıda

Libya'ya yaptırımları tartışmaya başlayan AB, öncelikli olarak bu ülkeye her türlü silah satışını askıya aldı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, "Bugün aldığım bilgiye göre tüm AB üyeleri, Libya'ya her türlü silah satışını ve satış iznini askıya almış durumda" dedi.

Beş tır yardım gönderdi

Mısır'ın Libya sınırındaki Sellum sınır kapısından çeşitli milletlerden yüzlerce kişinin tahliyesi sürüyor. Sınır kapısından bugün Mısır Kızılay'ı Libya'ya 5 tırlık insani yardım gönderdi.

Libya'daki olaylardan kaçarak Mısır'a giren görgü tanıkları, ülkedeki çatışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi. Bu arada Libya'daki olaylarda yaralanan 10 kişinin Mısır'a getirilerek Sellum ve Marsa Matruh kentinde tedavi altına alındığı öğrenildi.

BM Konseyi acil toplanıyor

AB üyesi ülkelerin, Libya'da göstericilerin öldürülmesi ve diğer insan hakları ilhalleriyle ilgili BM liderliğinde bağımsız bir soruşturma yürütülmesi için çalıştığı bildiriliyor.

AP ajansının haberine göre AB ülkeleri, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nin cuma günü yapacağı acil toplantı öncesi bir karar tasarısı hazırladı. Ajans ele geçirdiğini belirttiği taslakta, "insanlığa karşı suç kapsamına girebilecek, çok ağır insan hakları ihlallerinin" kınandığını belirtti.

Aralarında Libya'nın bulunduğu 47 üyesi bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, şimdiye kadar üyelerinden biri hakkında tetkik için hiç acil bir toplantı yapmamıştı.

Kaddafi yandaşları Yeşil Meydan'da

Libya lideri Muammer Kaddafi yandaşlarının başkent Trablus'un merkezindeki Yeşil Meydan'da toplandığı bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, onlarca göstericinin korna çalarak otomobillerle dolaştığını, yeşil bayraklar sallayarak, Kaddafi'nin resimlerini taşıdığını ve "halkın iktidarı ya da ölüm" yazılı büyük bir pankart taşıdığını belirtti.

Kentin diğer bölümlerinde ise çoğu dükkanın kapalı olduğu, ancak fırınlar ve benzin istasyonları önünde kuyruklar görüldüğü belirtildi.

Öte yandan, CMA-CGM adlı bir Fransız denizcilik şirketi, Libya'daki durum yüzünden, ülkedeki tüm limanlar ve terminallerin geçici bir süre için kapatıldığını açıkladı.

Bingazi'de silah bırakıyorlar

Libya'daki isyanın merkezi Bingazi'de halkın, güvenlik kuvvetlerinin şehrin kontrolünü kaybetmesinden sonra kendilerini güvenli hissettikleri için silahlarını teslim etmeye başladığı belirtildi.

Kent sakinleri, silahların, kentin protestocuların kontrolüne geçtiğinden emin olan isyanın tertipçilerince toplandığını belirttiler. Bölge halkı, ülkenin doğusunun büyük bölümünün Kaddafi karşıtlarının elinde bulunduğunu söylüyor. Doğudaki askerler de bölgede artık Kaddafi'nin emirlerinin geçerli olmadığını bildirdiler.

Vatandaşlar kentin dünden beri sakin olduğunu da belirtiyorlar. Doğudaki Tobruk kentinde de hala üniformalarını çıkarmamakla beraber artık Kaddafi'ye bağlılıklarını bildirmeyen askerlerin, doğunun artık Libya liderinin kontrolünde olmadığını söyledikleri bildiriliyor.

Halkın sesine kulak verin

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, halk hareketlerine sahne olan ülkelerin liderlerine halkın sesine kulak vermeleri çağrısında bulundu.

Halkın iradesi karşısında durulamayacağını belirten Ahmedinejad, "Bu ülkelerin liderlerine, halkın taleplerini dile getirmesine izin vermelerini ve onların görüşlerine tabi olmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Ahmedinejad, Libya'daki sivil halkın katledilmesiyle ilgili "Bir ülkenin lideri, nasıl olur da kendi halkını toplarla, tanklarla ve kurşun yağmuruna tutarak öldürebilir?" ifadesini kullandı. "Herkes, halkının isteklerine, sesine kulak vermeli, aksi halde sonuç en baştan bellidir" diyen Ahmedinejad, "Halkın talepleri karşısında durmak bir sonuç vermeyecek" diye konuştu.

Misurata da düştü

Libya'nın başkenti Trablus'ta Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin sokaklarda ateş açtığı bildirildi.

AP ajansının, bir görgü tanığına dayanarak verdiği haberde, silahlı Kaddafi yanlıları ve Kaddafi'nin paralı askerlerinin bu sabah sokaklarda ateş açtığı belirtildi. Bu arada ülkenin batısındaki Misurata'da yönetim karşıtlarının kentin kontrolünü ele geçirdiği kaydedildi.

Tanıklar, Kaddafi döneminden önceki bayrakları sallayan kent halkının bunu kornalarla kutladığını ifade etti. Misurata'nın, hükümet karşıtı güçlerin eline geçen ilk batı kenti olduğu belirtildi. Bir tanık, halkın kenti korumak, caddeleri temizlemek ve yaralıların tedavisi için komiteler kurduğunu anlattı.

Kınama kararı çıksın

İngiltere Başbakanı David Cameron, BM Güvenlik Konseyi'nin, Libya'da yönetim karşıtı göstericilere karşı güç kullanımını kınamasını istedi.

Cameron, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya konusunda tam bir karar çıkarmasını yeğlediğini söyledi. Cameron, Libya lideri Muammer Kaddafi ve silahlı kuvvetlerine, yaptıklarının yanlış ve yasalara aykırı olduğu yönünde açık bir uyarı gönderilmesi gerektiğini düşündüğünü de ifade etti, ancak tüm dünyanın bunu tek bir ağızdan yapması gerektiğini, bunun da sadece BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla yapılabileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir