Kamu borçları ve istihdam sağlamayan büyüme tehlikeli

Strauss-Kahn, küresel ekonominin daha iyiye gittiğini ancak hala kırılgan olduğunu vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, kamu borçları ve istihdam yaratmayan büyümenin küresel ekonominin önünde tehlike arz ettiğini söyledi.

Strauss-Kahn Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, küresel ekonominin daha iyiye gittiğini ancak hala kırılgan olduğunu vurguladı.

Asya ve Güney Amerika ekonomilerinde güçlü, Afrika ekonomisinde ise nispeten daha yavaş bir büyüme olduğunu belirten Strauss-Kahn, ABD ekonomisinde büyümenin daha kararsız, Avrupa'nınkinin ise daha cansız olduğunu anlattı.

Strauss-Kahn, küresel ekonominin önündeki en büyük risklerin, istihdam sağlamayan büyüme ile artan kamu borçları olduğuna dikkati çekerek, IMF ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre gelecek 10 yılda yaklaşık 450 milyon gencin istihdam piyasasına katılacağının, yaklaşık 30 milyon kişinin de işini kaybedebileceğinin altını çizdi.

Uluslararası bağlamda işbirliğinin azaldığına ve mali sektör reformlarının yavaşladığına işaret eden Strauss-Kahn, Japonya Merkez Bankası'nın Yen'in değerini düşürmek için piyasalara müdahale ettiğini, Brezilya'nın da kur mücadelesinde alarm verdiğini ifade etti.

IMF Başkanı Strauss-Kahn, Çin para birimi Yuan'ın olması gereken değerin altında olmasının küresel ekonomisi için gerilim kaynağı olduğunu vurgulayarak, eğer yeni bir krizin oluşabileceği koşulların önüne geçilmek isteniyorsa Çin'in Yuan'ın değerlenmesi çalışmalarını hızlandırılması gerektiğini belirtti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir