Kamunun performansında tek ölçü 'başarı'

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Sait Gözüm, yöneticilerin performansı ölçmeye odaklanmaları gerektiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve ortağı Sait Gözüm, kamunun performansının sadece ve sadece başarılanlarla ölçülebileceğini belirterek, "yöneticiler ciddi olarak bunu ölçmeye odaklanmalıdırlar" dedi.

Deloitte Türkiye, 5018 sayılı Kamu Maliye Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile önemi daha da artan iç denetimin mevcut durumunu analiz etmek ve geleceğini değerlendirmek amacıyla "Kamu Sektöründe ve Yerel Yönetimlerde İç Kontrol ve İç Denetimin Rolü" konulu bir seminer düzenledi.

Seminerde 21. yüzyıl vatandaşına hizmet, yeni yaklaşımlar, iç kontrol ve iç denetim uygulamalarının mevcut durumu, bu uygulamalarla ile ilgili yol haritası ve başarı faktörleri konuları ele alındı.

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Sait Gözüm, burada yaptığı konuşmada, son yıllarda ciddi bir dönüşüm yaşayan Türkiye'nin 2001'den bu yana dünyanın çekim merkezi olmayı başardığını söyledi.

21. yüzyılda vatandaşa hizmetin oldukça zor olduğuna değinen Gözüm, günümüzde kamu yönetiminin her zamankinden daha büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Gözüm, kamuda performansın yönetilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Kamunun performansı sadece ve sadece başarılanlarla ölçülebilir. Yöneticiler ciddi olarak bunu ölçmeye odaklanmalıdırlar" dedi.

Kamu kurumlarında rekabetin teşvik edilmesi gerektiğini de belirten Gözüm, "performansı ve teşviki arttırılmış çalışanlar, performans arttıran bir ortam yaratmak için çok önemlidir" görüşünü dile getirdi.

Gözüm, kamu hizmetlerini pazarlama alışkanlığı kazandırılmasının önemli olduğuna işaret etti.

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu Başkanı Ali Kamil Uzun da, 21. yüzyıl vatandaşına hizmet sürecinde yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu dönemde, kurumsal yönetim, hesap verebilirlik, şeffaflık ve buna bağlı olarak değişen bir denetim anlayışının öne çıktığını vurguladı.