Kanada da müzakerelere katılma kararı aldı

ABD ile Meksika arasındaki ikili anlaşmaya varılmasının ardından NAFTA müzakerelerine Kanada da katılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ile Meksika arasında pazartesi günü varılan ve otomobil sektöründeki ikili ticaretin kurallarını yenileyen anlaşmanın ardından, Kanada da NAFTA anlaşmasının değiştirilmesi ile ilgili müzakerelere katılıyor.

Otomotiv sektörü kaynaklarının dün verdiği bilgiye göre ikili anlaşmayla ABD Başkanı Donald Trump, Meksika'da imal edilen ithal binek araçları ve yedek parçalarda belli bir kotanın aşılması halinde bunlara yüzde 25 gümrük vergisi getirebilecek.

Kaynaklara göre, Trump'ın ulusal güvenlik gerekçesiyle istediği vergiler gerçekleştiğinde, Meksika'dan gümrüksüz gelen otomobiller ve SUV tipi araçların sayısı yılda 2.4 milyonla sınırlanacak. Bunun üzerindeki ithalata gümrük vergisi uygulanacak.

Ancak ABD-Meksika ticaret anlaşmasının Kongre'den geçmekte zorlanabileceği belirtiliyor.

"Meksika'nın verdiği tavizler ağır"

Kanada Dışişleri Bakanı Chrysta Freeland, Meksika'nın ABD'ye verdiği tavizlerin "ağır" olduğunu ancak üç ülkenin 24 yıllık Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın yenilenmesi için yapılan müzakerelerin Trump'ın belirlediği tarih olan cuma gününe kadar sonuçlanması için yapılması gereken görüşmelerin önünü açacağını söyledi.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile dün görüştükten sonra gazetecilere açıklama yapan Freeland, "Bu tavizler Kanada ve ABD'deki işçiler için önemli olacak" dedi.

Trump pazartesi günü, eğer Kanada da yeni ticaret koşullarının görüşüleceği toplantılara katılmazsa, Meksika ili ikili anlaşmayı kullanacağını ve Kanada'ya karşı gümrük vergileri uyglulayacağını söylemişti.

AB-Meksika görüşmeleri nedeniyle iki aydır NAFTA müzakerelerine katılmayan Freeland, Meksika ikili anlaşmasının koşullarını kabul etmeye zorlanacak.

İkili anlaşmada, NAFTA'da yer alan anlaşmazlıkların çözümüyle ilgili bir mekanizmanın iptal edilmesini, ABD'nin isteği üzerine Meksika kabul etti. Yeni NAFTA için yapılacak üçlü görüşmelerde Kanada'nın da bu konuda baskıya maruz kalması bekleniyor.

Kanada Başbakanı Trudeau’dan NAFTA açıklamasıKanada Başbakanı Trudeau’dan NAFTA açıklaması

 

Bu konularda ilginizi çekebilir